Hvilken smokk skal du velge?

– En Guide til ulike smokker.

Hva er en god smokk, hva er grunnen til at det finnes smokker med ulik «brystvorte», er naturgummi bedre enn silikon smokk?

Vi skal her hjelpe deg å besvare alt av spørsmål i forhold til smokker og valg av smokk. Til slutt går vi igjennom hvordan du bør vaske / koke smokk. Koke smokk første gang etter kjøp, samt den enkle daglige rensen.

Men først, kan du jo se video hvor Nadja Christensen, jordmor med 14 års erfaring, forteller fort og enkelt om hvorfor hun anbefaler smokk til nyfødt, samt kort om ulike smokker., hennes råd og anbefaling. Desverre på Engelsk.

BIBS smokk, FRIGG og HEVEA smokk er tre gode smokkemerker.

Hvorfor?

– Jo, de er utviklet slik at babyen skal bruke samme sugeteknikk som under amming!

Dette er babysmokker formet av fagfolk med fokus på å fremme babyvelvære samtidig og tilrettelegge for en naturlig sugeteknikk, den baby har under amming. Smokk som former seg etter babyens måte å suge på, og ikke motsatt.

Både FRIGG, HEVEA og BIBS smokk vil du kun finne av 100% trygt material for din baby. Suttedel enten i myk og naturlig variant lateks (også kalt naturgummi smokk og hevea smokk), eller mer slitesterk og hyperallergivennlig variant av silikon.

Vi skal fortelle deg mer om forskjellen på latex smokk og silikon smokk, men først litt om forskjellen på hvordan selve «brystvorten» på smokken er formet. For deg som hovedsakelig kun ønsker svaret på lateks vs silikon smokk, scrolle deg forbi de ulike suttetypene. 🙂


ULIKE TYPER SMOKKER 

Kirsebær, symmetrisk eller anatomisk smokk?

Hva er forskjellen?

Baby er født med ulike sugebehov, ulike ganer og kjever, samt puppene og brystvortene til mamma er veldig forskjellige de også.

Av den grunn trengs det smokker med forskjellige størrelser og former for å sikre at alle babyer med behov for smokk skal finne en de liker og som kanskje minner, i alle fall mest mulig, om det å sutte på mammas brystvorte.

Målet er en smokk som krever samme sugeteknikk som det å få i seg melk fra mamma. Har du problemer med å få baby til å ta smokk, selv om du ser at sugebehovet er til stede, kan det hende at svare ligger i feil form på smokken.  

Skal du kjøpe smokk som babyshower gave til for eksempel bleiekake, eller er du på utkikk etter nyfødt smokk som du skal introdusere, anbefaler vi BIBS smokk try-it pakke.

Eventuelt kjøp 3 forskjellige smokker; rund kirsebærformet sutt, smokk med dråpeformet sutt og en asymmetrisk anatomisk smokk. Babyen vil da kunne selv vise hvilken form på smokken som er den beste.

Smokk til baby med sterk sugerefleks

= Smokk med Kirsebærformet rund brystvorte 

Smokk med rund og helt symmetrisk sugedel, kirsebærformet brystvorte, er formen som krever sterkest suging for at den ikke skal falle ut. Av den grunn er det smokk som passer baby med sterk til moderat sugerefleks.

Disse smokkene kjennetegnes med at det ikke er noe riktig side opp eller ned. På grunn av sin anatomiske brystvorteform, er det denne formen på en smokk de fleste ammende babyer tar.

frigg smokk naturgummi peony 1

En god symmetrisk smokk for en baby med sterk sugerefleks, vil ha et smokkeskjold som forsiktig vender / krommer utover. Både fordi det er slik mammas pupp er formet, men også fordi at det ikke er behov for hjelp fra et smokkeskjold.

For en baby som suger smokken sterkt,

trengs det ikke et smokkeskjold som dekker og sitter helt inntil ansiktet. Det er jo bedre å tilrettelegge med mest mulig luft rundt munnen. Slik som FRIGG Daisy og BIBS Boheme & Colour smokker er formet.

For baby med sugerefleks som ligger i skalaen mellom sterk og moderat,

kan det hende at et bedre skjold behøves. Her vil HEVEA smokk være et bedre alternativ. Noen små har naturlig munnen litt åpen mens de suger. I det tilfelle vil nok en smokk med et større smokkeskjold som kan «suges» på være tingen.

FRIGG og BIBS smokk med kirsebærformet sutt, finner du også som en selvlysende smokk. Perfekt nattsmokk! En smokk både du og etterhvert babyen lett kan finne igjen om den har falt ut i mørket og prøver å gjemme seg :P.

bibs night smokk lyser i mørket
Bibs Night smokk lyser i mørket – lett å finne

Stort utvalg Smokk med kirsebærformet sutt:

Forskjellen på BIBS og FRIGG er designet på smokkskjoldet og deres valg av farger. Mens HEVEA smokk skiller seg ut ved at hele smokken er av naturgummi. Med andre ord, en helt plastfri smokk.

Smokk baby med moderat sugerefleks

= Symmetrisk dråpeformet brystvorte. 

Smokk med symmetrisk, men litt flat dråpeform. Dette er smokk som krever litt mindre kraft i sugingen.

Den dråpeformede brystvorte tilfredsstiller baby som liker å ha tungen flat og presse smokken flatt opp mot ganen.

Formen reduserer trykk på babytenner og kjeve.

Siden dråpeformet smokk krever litt mindre kraft i sugingen,

har den et smokkskjold laget for å forhindre at smokken faller ut.

En god dråpeformet smokk vil derfor ha et smokkskjold som er formet etter babyansikt. Siden disse smokkeskjoldene dekker mer av huden rundt munnen, er det viktig at smokken har store pustehull for å forhindre utslett og ubehag.  

Denne formen finner du med BIBS Supreme smokk og HEVEA dråpeformet sutt.

Smokk til baby med svak sugerefleks

= Asymmetrisk anatomisk brystvorte. 

Anatomisk smokk er det mange som kaller smokk med en asymmetrisk brystvorte. På toppen, er sutten buet for en naturlig passform til babyens gane. Mens undersiden er vinklet for at baby enkelt og avslappende får plassert tungen.

Baby sitter på gresset med en lilla smokk i munn som matcher den lilla luen.

Smokken passer barn med moderat til svak sugerefleks.

Denne smokkeformen er den mest skånsomme mot trykk på kjeve, tannkjøtt og babytenner. Derfor kalles den faktisk hos HEVEA som Orthodontic smokk. Men, denne formen er den som minst minner om mammas brystvorte.

Igjen, det er din baby som vet hva som trengs for å gi ro, kos og dekke suttebehovet. Men det er greit å vite, at Fagfolk anbefaler å først prøve de runde variantene før du gir baby denne typen. Gikk du glipp av videoen over, legger jeg den inn igjen. Her forteller sykepleieren Kirsten Andresen om nettopp dette.

Riktig side opp, og riktig ned.

En anatomisk smokk må plasseres riktig vei opp, og riktig vei ned. Av den grunn vil en god anatomisk smokk vise deg hvilken vei som er riktig, som ved å være formet som en sommerfugl.

I tillegg bør det være store pustehull og smokkskjoldet tilpaset babyansikt for å hjelpe baby med å holde smokken på plass (dette er jo spesielt viktig for baby med svak sugerefleks). 

BIBS Couture smokk og HEVEA anatomisk smokk er anatomiske smokker med gjennomtenkt smokkskjold.


Hevea Smokk VS Silikon Smokk 

La oss nå gå fort igjennom hva Naturgummi faktisk er, hvorfor det er et bærekraftig valg. Og deretter sammenligne oppmot silikon silikon.

NATURGUMMI (HEVEA) SMOKK

Naturlig lateks er naturlig gummi laget av den melkelignende væske fra Hevea-treet. En sutt av naturgummi vil derfor bidra til mindre søppel vi etterlater oss, ved å brytes ned og forsvinne.

Naturlig som det er, påvirkes naturlig Hevea litt på samme måte som vår hud: Av UV-lys, spytt, babyens sugekraft, varme og kulde. Lateks smokker vil derfor aldres, kan sprekke over tid, utvides og forandre form – En sier at man må bytte en lateks smokk hver 4-6 uke.

MEN,

Det du får igjen: En smokk som er

myk, glatt som huden, elastisk og spenstig. Ønsker du en smokk som skal ligne mest mulig på din brystvorte, er det ikke noe diskusjon. velg Naturgummi smokk.

Naturlig, som lateks er, kan lateks smokk ha en karakteristisk smak og lukt av hevea-gummiet og fargevariasjoner kan forekomme.

Bærekraftig:

Våre naturgummi smokker fra BIBS, FRIGG og HEVEA kommer fra en bærekraftig produksjon av naturlig lateks, GPSNR. Her det det stor fokus på å ta vare på vår natur: Planting av nye trær, strenge regler i for CO2 avtrykk, nulltoleranse for miljøgifter etc.

OBS!

Lateks er ikke et hypoallergen, har du historie med lateks allergi i familien, velg silikon smokk. 

bibs couture lifestyle smokk 3

Fordeler lateks smokk: Naturlig nedbrytbart materiale, smokk med følelse av naturlig brystvorte 

Ulemper lateks smokk: Tåler ikke høy varme og forandrer form, lateks allergi.

SILIKON SMOKK

Silikon er det mest slitesterke materiale og er allergivennlig

Silikon smokk vil ikke miste sin form, vil ikke aldres på grunn av omgivelsene, tåler høy varme, og tåler kraftigere tygge tak og det å bli dratt i.

Regelen er at silikon vil vare lenger.

MEN, av hygieniske årsaker, anbefales det å bytte silikon-smokk i likhet med naturgummi-smokk hver 4-6 uke.

Silikon er hypoallergen. Det vil si at alle tåler det. Silikon er fremstilt syntetisk, men med våre silikon smokker, BIBS Supreme, garanteres du at smokken er fri for skadelige og hormonforstyrrende ingredienser. Slik som BPA, PVC og ftalater, og kjent for sin renhet.

Velger du silikonsmokk fra et annet merke enn BIBS, husk og kontroller at den er matvaregodkjent. og fri for hormonforstyrrende ingredienser.

Liten jente gir en silikon smokk til en mindre baby som ligger og smiler oppå et beige babyteppe

Silikon smokk er helt uten lukt og smaksnøytralt. Matvaregodkjent silikon våre smokker er laget av, er en type silikon med høye strekk egenskaper.

MEN.

Den gjennomsiktige og glatte silikon brystvorten, er ikke så myk som naturgummien og er et industrielt produsert material – silikon smokk vil derfor ikke gi samme følelsen som hevea-smokk av å være naturlig.

Fordeler silikon smokk: God holdbarhet, allergivennlig og tåler høy temperaturer uten å miste form. 

Ulemper silikon smokk: industrielt produsert, ikke like myk og følelsen av naturlig som lateks. 

Konklusjon:

Tre ulike smokker fra BIBS i kremhvit farge, på en hvit bakgrunn. Dette er bibs try it kolleksjon i fargen Ivory

Hvilken smokk er best – Silikon eller Hevea?

Vi sier Naturgummi!

Biologisk nedbrytbart, etterligner følelsen av mammas brystvorte og den naturlige lukten. Noen sa en gang at denne lukten faktisk virker beroligende. Men, usikker hvor vi hørte det. Derfor kan vi ikke bruke «beroligende» lukt i begrunnelsen. :P.

Når dette er sagt,

er det faktisk baby som velger material også ! (Vår nye sjef)

Noen babyer vil ta smokk både av silikon og naturgummi. Andre babyer har sterke preferanser. Mens andre igjen har lateks allergi og må ha silikon smokk.

Liten gutt tygger på en smokk han holder i hånden, mens mamma står bak, older gutten i hendene og ser like fornøyd ut som gutten.

Er du så heldig, at du får lov til å bestemme material, kan vi jo oppsumere det sånn:

Naturlige og «ekte» vare (naturlig nippel) – Lateks smokk.

Slitesterk (For baby som liker å bite) og Allergivennlig – Silikon smokk 

For deg som er på utkikk etter nyfdøt smokk eller smokk til babyshower, må vi igjen nevne BIBS Try-it Pakken. her får du alt av smokkeformer, samt lateks og naturgummi smokk. Og de kommer jo i perfekte Babyshower farger!


Hvordan rengjøre smokk / sterilisere smokk?

NY SMOKK

Sterilisering av ny smokk før den gis baby først gang:  

Før første gangs bruk (når du tar smokken ut av emballasjen), steriliser smokken ved å legge den i rikelig med kokende vann og la det koke i 5 minutter.

Husk å holde øye med vannstanden ved koking slik at smokk skjold ikke brenner seg fast i kjelen. Denne kokeprosessen gjelder kun før første gangs bruk av smokk! 

DAGLIG RENGJØRING AV SMOKK

Fremover, ikke lenger ny smokk, anbefaler vi deg å følge disse stegene for å rengjøre våre HEVEA smokk, BIBS smokk og FRIGG smokk:  

1. Legg smokken(e) i en ren bolle/kopp. Hell kokende vann i beholderen og la det stå i ca. 5 minutter. 

2. Ta opp smokken(e) og la den tørke på et rent håndkle. 

3. Bruk håndkleet til å presse eventuelt vann ut av smokken. Kontroller at smokken ikke er for varm.  

Tips: Om baby er 3 måneder eller eldre, kan du skylle smokkene ved å legge dem i en sil og helle kokende vann over smokkene. Metoden er raskere og vannet vil ikke samle seg inn i sutten. 

ELLERS

Ikke kok smokken – høy temperatur kan ødelegge smokken. Latex smokk vil naturlig nedbrytes i temperatur over 100 grader, mens våre silikonsmokker tåler høyere temperaturer. Noen anbefaler å koke silikon smokkene, det gjør ikke vi. Selvfølgelig, syns du det er lettere, kan du koke silikon smokk. Men dette er da på egen risiko. 

Micro Sterilisering – Sterilisering av smokk med steriliserings bokse i mikrobølgeovn. For å bruke mikrobølgesterilisering må du sjekke produsentens instruksjoner i forhold til varme og watt, for å sikre at temperaturen ikke overstiger 100 °C. I de fleste mikrobølger må smokkene varmes opp i maks 60 sekunder på maks. 800W. Ellers vil temperaturen overstige 100 °C. Spesielt viktig med naturgummi, som sagt vil de nedbrytes om temperaturen overstiger dette. Og husk, i mikro skal smokker alltid legges i vann i en steriliserings boks laget for formålet. Plasser aldri smokkene i mikrobølgeovnen uten! 

Dampsterilisering / elektronisk utstyr – Vi anbefaler ikke å bruke dampsterilisering på naturgummi smokker fordi utstyr varierer. Men, forteller leverandøren at temperaturen ikke overstiger 100 °C, vil lateks slik som silikon tåle denne form for sterilisering.  

OBS!

Ikke vask smokk i oppvaskmaskin! – Ikke rengjør smokkene i oppvaskmaskin. Rengjøringsmidlene vil skade både lateks og silikon smokk, det kan bli sprøtt. I tillegg vil de fleste oppvaskmaskiner ikke nå høy nok temperatur til å sterilisere smokkene tilstrekkelig.