Hvilken smokk skal du velge?

– En Guide til ulike smokker.

Baby ligger inntil mammas bryst med en hvit smokk med lyseblått håndtak i munn, og stirrer på kameraet. Håndtaket på smokken er i samme blåfarge som smokkesnoren den er festet til. Baby ser veldig rolig og komfortabel ut, mamma er fornøyd.
FRIGG Daisy Smokk, Cotton Candy & Mushie Smokkesnor, Baby Blue

Hva er en god smokk, hva er grunnen til at det finnes smokker med ulik «brystvorte», er naturgummi bedre enn silikon smokk? Vi skal her hjelpe deg å besvare alt av spørsmål i forhold til smokker og valg av smokk. Til slutt forteller vi også hvordan å vaske smokk både første gang etter kjøp, samt videre under bruk.

BIBS smokk, FRIGG og HEVEA smokk er tre gode smokkemerker.

Hvorfor? – Jo, de er utviklet slik at babyen skal bruke samme sugeteknikk som under amming!

– Formet av fagfolk med fokus på å fremme baby velvære og helse. Både FRIGG, HEVEA og BIBS smokk vil du kun finne av 100% trygt material for din baby, med suttedel enten i myk og naturlig variant lateks (også kalt naturgummi smokk og hevea smokk) eller mer slitesterk og hyperallergivennlig variant av silikon. Vi skal fortelle deg mer om forskjellen på latex smokk og silikon smokk, men først litt om forskjellen på hvordan selve «brystvorten» på smokken er formet. 


ULIKE TYPER SMOKKER: 

Kirsebær, symmetrisk eller anatomisk

Hva er forskjellen?

Baby er født med ulike sugebehov, ulike ganer og kjever, samt puppene og brystvortene til mamma er veldig forskjellige de også. Av den grunn trengs det smokker med forskjellige størrelser og former for å sikre at alle babyer med behov for smokk skal finne en de liker og som kanskje minner, i alle fall mest mulig, om det å sutte på mammas brystvorte. Målet er en smokk som krever samme sugeteknikk som det å få i seg melk fra mamma. Har du problemer med å få baby til å ta smokken selv om du ser at det ekstra sugebehovet er til stede hos din lille, kan det faktisk hende at svare ligger i feil form på smokken.  

Tre esker med BIBS smokker i hver sin farge; rosa, grønn og blå, ligger oppi en moseskurv. I hver eske er det tre forskjellige BIBS smokker

Skal du kjøpe smokk som babyshower gave til for eksempel bleiekake, eller er du på utkikk etter nyfødt smokk som du skal introdusere, anbefaler vi BIBS smokk try-it pakke. Eventuelt å kjøpe 3 forskjellige smokker; rund og symmetrisk sutt, smokk med symmetrisk men dråpeformet sutt og en asymmetrisk smokk. Babyen vil da kunne selv vise hvilken form på smokken som er den beste.  

Smokk til baby med sterk sugerefleks

– Kirsebærformet rund brystvorte 

Smokk med rund og helt symmetrisk sugedel, kirsebærformet brystvorte, er formen som krever sterkest suging for at den ikke skal falle ut, av den grunn er det smokk som passer baby med sterk til moderat sugerefleks. Disse smokkene kjennetegnes med at det ikke er noe riktig side opp eller ned, og det er kanskje den formen de fleste babyer tar på grunn av sin anatomiske brystvorte form.

frigg smokk naturgummi peony 1

En god symmetrisk smokk vil ha et smokkeskjold som forsiktig vender / krommer utover i tillegg til luftehull. Både fordi det er slik mammas pupp er formet, men også fordi at en baby som suger smokken sterkt, ikke har behov for et smokkeskjold som sitter helt inntil ansiktet. Dette fremmer at babyen ikke trenger ekstra hjelp fra smokkeskjoldet for å holde smokken på plass, og får mest mulig luft rundt munnen.

bibs night smokk lyser i mørket
Bibs Night smokk lyser i mørket

Bibs-smokker, HEVEA og Frigg smokker har varianter med helt rund og symmetrisk sutt av naturgummi fra Hevea-tre, som finnes i vanlig dag-smokk variant eller natt smokk, selvlysende smokk både du og babyen lett finner igjen om den har falt ut i mørket. Forskjellen på Bibs og Frigg er designet på smokkskjoldet og deres valg av farger. Mens HEVEA smokk skiller seg ut ved at hele smokken er av naturgummi. Med andre ord, en helt plastfri smokk.

Smokker med rund kirsebærformet sutt:

  • HEVEA Rund smokk
  • BIBS smokk Coulor – hevea smokk i klassisk rund minimalisme 
  • BIBS smokk Boheme – nydelig smokk med mandala detaljer
  • BIBS smokk Night – selvlysende BIBS smokk, lyser i mørket 
  • FRIGG smokk Daisy – hevea smokk for deg som er glad i søte detaljer  
  • FRIGG smokk Night – selvlysende blomst, FRIGG nattasmokk 

Smokk baby med moderat sugerefleks

Baby sover i armene på en voksen, iført ull. baby har en blå BIBS smokk i munn. Og sover godt.

– Symmetrisk dråpeformet brystvorte. 

Smokk med symmetrisk, men litt flatere nippel enn den helt runde. Dette er smokken som krever litt mindre kraft i sugingen. Den dråpeformede brystvorte tilfredsstiller baby som liker å ha tungen flat og presse smokken flatt opp mot ganen. Denne formen reduserer trykk på babytenner og kjeve. Om det er denne sugeteknikken som kreves av babyen for å få i seg melk under amming, er det denne smokkeformen som vil falle i smak.

bibs supreme smokk er en symmetrisk smokk

Som sagt, er målet at sugeteknikken skal være den samme for at smokken ikke skal ødelegge god og naturlig amming. Siden dråpeformet smokk krever litt mindre kraft i sugingen, har den et smokkskjold lagd for å forhindre at smokken faller ut. En god dråpeformet smokk vil derfor ha et smokkskjold som er formet etter babyansikt. Siden disse smokkeskjoldene dekker mer av huden rundt munnen, er det viktig at smokken har store pustehull for å forhindre utslett og ubehag.  

Denne formen finner du med BIBS Supreme smokk og HEVEA dråpeformet sutt.

Smokk til baby med svak sugerefleks

Baby sitter på gresset med en lilla smokk i munn som matcher den lilla luen.

– Asymmetrisk anatomisk brystvorte. 

Anatomisk smokk er det mange som kaller typen smokk som har en asymmetrisk brystvorte. På toppen er sutten buet for en naturlig passform til babyens gane, mens undersiden av sutten er vinklet for at baby enkelt og avslappende får plassert tungen. Smokken passer barn med moderat til svak sugerefleks, denne smokkeformen er også den mest skånsomme i forhold til trykk på kjeve, tannkjøtt og babytenner. Igjen, det er din baby som vet hva som trengs for å gi ro, kos og dekke suttebehovet.

cuture lilla 2stk

BIBS Couture smokk og HEVEA anatomisk sutt er anatomiske smokker med gjennomtenkt smokkskjold

En anatomisk smokk må plasseres riktig vei opp, og riktig vei ned. Av den grunn vil en god anatomisk smokk vise deg hvilken vei som er riktig, som ved å være formet som en sommerfugl. I tillegg bør det være store pustehull og smokkskjoldet tilpaset babyansikt for å hjelpe baby med å holde smokken på plass (dette er jo spesielt viktig for baby med svak sugerefleks). 


Hevea Smokk VS Silikon Smokk 

NATURGUMMI (HEVEA) SMOKK

Naturlig lateks er naturlig gummi laget av den melkelignende væske fra Hevea-treet. Dette naturproduktet vil påvirkes av UV-lys, spytt, babyens sugekraft og varme. Lateks smokker vil derfor aldres, utvides og forandre form – må byttes hver 4-6 uke. Men, det du får igjen fra en lateks smokk; en supermyk, elastisk og spenstig sutt som ligner veldig mye på mammas myke brystvorte.

bibs couture lifestyle smokk 3

Naturlig, som lateks er, kan lateks smokk ha en karakteristisk smak og lukt av hevea gummiet og fargevariasjoner kan forekomme. Våre naturgummi smokker kommer fra en bærekraftig produksjon av naturlig lateks, GPSNR, som har stort fokus på å ta vare på vår natur, strenge regler i forhold til CO2 avtrykk og støtter småbønder av Hevea-trær. Lateks er ikke et hypoallergen, har du historie med lateks allergi i familien, velg silikon smokk. 

Fordeler lateks smokk: Naturlig nedbrytbart materiale, smokk med følelse av naturlig brystvorte 

Ulemper lateks smokk: Tåler ikke høy varme og forandrer form, lateks allergi.

SILIKON SMOKK

Silikon er det mest slitesterke materiale og er allergivennlig; silikon smokk vil ikke miste sin form, vil ikke aldres på grunn av omgivelsene, tåler høy varme, å bli tygget hard og dratt i, og varer lenge. Allikevel, av hygieniske årsaker, anbefales det å bytte slik som naturgummi hver 4-6 uke. Silikon er hypoallergen fri for skadelige og hormonforstyrrende ingredienser som BPA, PVC og ftalater, og kjent for sin renhet.

Liten jente gir en silikon smokk til en mindre baby som ligger og smiler oppå et beige babyteppe

Silikon smokk er helt uten lukt og smaksnøytralt. Matvaregodkjent silikon våre smokker er laget av, er en type silikon med høye strekk egenskaper. MEN, den gjennomsiktige og glatte silikon brystvorten, er ikke så myk som naturgummien og er et industrielt produsert material – silikon smokk vil derfor ikke gi samme følelsen som hevea-smokk av å være naturlig.  

Fordeler silikon smokk: God holdbarhet, allergivennlig og tåler høy temperaturer uten å miste form. 

Ulemper silikon smokk: industrielt produsert, ikke like myk og følelsen av naturlig som lateks. 

Hvilken smokk er best – Silikon eller Hevea?

Tre ulike smokker fra BIBS i kremhvit farge, på en hvit bakgrunn. Dette er bibs try it kolleksjon i fargen Ivory

Det går faktisk ikke an å si at det ene materiale er bedre enn det andre i forhold til nyfødt smokk. Med forskjellige egenskaper er de like gode, på hver sin måte. Noen babyer vil ta smokk både av silikon og naturgummi, og da kan du som mamma bestemme. Mens andre babyer har sterke preferanser og vil være den som bestemmer hva smokken skal være laget av. Når smokk til nyfødt skal introduseres, kan det derfor være lurt å ha en av hver. Som nevnt tidligere, er du på utkikk etter smokk til nyfødt baby, kan er Try-it Kolleksjonen fra BIBS en super startpakke. Eventuelt kjøpe ulike smokker i både silikon og hevea, å fylle på etter hvert som du ser hvilken smokk din baby foretrekker.

Liten gutt tygger på en smokk han holder i hånden, mens mamma står bak, older gutten i hendene og ser like fornøyd ut som gutten.

Er du heldig og får en baby som faktisk tar alt av smokker,og det dermed er du som mamma som får lov til å velge, kan vi vel si at om du ønsker det mest naturlige og ekte valget – velg lateks smokk. Ønsker du det det enkleste valget i forhold til renhold og oppbevaring, eller om det er en smokk til en eldre baby som er glad i å bruke tenner og dra hardt etter smokken – velg silikon smokk. 

Og husk, av hygieniske årsaker er det anbefalt å bytte smokk hver 4 – 6 uke, selv silikon smokk som ser helt fin ut. 


Hvordan sterilisere smokk?

Rengjøring av smokk: 

Vask av ny smokk før den gis baby først gang:  

Før første gangs bruk (når du tar smokken ut av emballasjen), steriliser smokken ved å legge den i rikelig med kokende vann og la det koke i 5 minutter. Husk å holde øye med vannstanden ved koking slik at smokk skjold ikke brenner seg fast i kjelen. Denne kokeprosessen gjelder kun før første gangs bruk av smokk! 

Fremover, ikke lenger ny smokk, anbefaler vi deg å følge disse stegene for å rengjøre våre BIBS smokk og FRIGG smokk:  

  1. Legg smokken(e) i en ren bolle/kopp. Hell kokende vann i beholderen og la det stå i ca. 5 minutter. 
  2. Ta opp smokken(e) og la den tørke på et rent håndkle. 
  3. Bruk håndkleet til å presse eventuelt vann ut av smokken. Kontroller at smokken ikke er for varm.  

Tips: Om baby er 3 måneder eller eldre, kan du skylle smokkene ved å legge dem i en sil og helle kokende vann over smokkene. Metoden er raskere og vannet vil ikke samle seg inn i sutten. 

Ikke kok smokken – høy temperatur kan ødelegge smokken. Latex smokk vil naturlig nedbrytes i temperatur over 100 grader, mens våre silikonsmokker tåler høyere temperaturer. Noen anbefaler å koke silikon smokkene, det gjør ikke vi. Selvfølgelig, syns du det er lettere, kan du koke silikon smokk. Men dette er da på egen risiko. 

Sterilisering av smokk med steriliserings bokse i mikrobølgeovn – For å bruke mikrobølgesterilisering må du sjekke produsentens instruksjoner i forhold til varme og watt, for å sikre at temperaturen ikke overstiger 100 °C. I de fleste mikrobølger må smokkene varmes opp i maks 60 sekunder på maks. 800W. Ellers vil temperaturen overstige 100 °C. Spesielt viktig med naturgummi, som sagt vil de nedbrytes om temperaturen overstiger dette. Og husk, i mikro skal smokker alltid legges i vann i en steriliserings boks laget for formålet. Plasser aldri smokkene i mikrobølgeovnen uten! 

Dampsterilisering / elektronisk utstyr – Vi anbefaler ikke å bruke dampsterilisering på naturgummi smokker fordi utstyr varierer. Men, forteller leverandøren at temperaturen ikke overstiger 100 °C, vil lateks slik som silikon tåle denne form for sterilisering.  

Ikke vask smokk i oppvaskmaskin – Ikke rengjør smokkene i oppvaskmaskin. Rengjøringsmidlene vil skade både lateks og silikon smokk, det kan bli sprøtt. I tillegg vil de fleste oppvaskmaskiner ikke nå høy nok temperatur til å sterilisere smokkene tilstrekkelig.