Moonboon Hengevugge – Ofte stilte Spørsmål

Hvit Moonboon hengevugge Baby Hammock med Moonboon motor og svart Moonboon stativ. Baby hengevugge er satt opp i en stue ved siden av en sofastol og en grønn plante.

Moonboon Vugge – en hengevugge som fort har blitt en storfavoritt blant baby-foreldre. Du som selv vurderer en slik svevende babysengen, har kanskje noen spørsmål. Både med tanke på trygghet og bruk.

Bruk innholdsfortegnelsen under om du ønsker å hoppe direkte til en bestemt ting du lurer på.

Hvorfor anbefales Moonboon motor til Moonboon vugge?

En babys søvnsyklus er ca. 40-55 minutter. Etter dette vil det ofte være en liten oppvåkning, før neste søvnsyklus er i gang. Mens noen babyer lett går videre til neste søvnsyklus, trenger andre hjelp. Som f.eks det å bli vugget i armene.

For mange babyer hjelper vugging det å gå videre til neste søvnsyklus. Har du en Moonboon motor kan du stille inn timeren slik at vuggen gynger så lenge du ønsker.

Tilbakemelding fra foreldre som har prøvd både med og uten, er at baby i en Moonboon vugge uten motor våkner etter 40-50 minutter, mens med en motor kan de sove i flere timer. I begge tilfellene har baby hatt en oppvåkning. Men med motoren vil baby bli gynget til neste søvnfase, kanskje uten at du vet at baby har vært våken.  Mens uten motor er sannsynligheten større for at baby vil trenge din hjelp for å komme seg videre til neste søvsyklus.

Kan baby bli avhengig av vugging for å sovne?

Det korte svaret er, ja. Baby kan få det som en vane med å måtte bli vugget for å sovne. Men “avhengighet” forbindes ofte med noe negativt, og det trenger det ikke å være. For når det kommer til babysøvn, finnes det egentlig ikke gode og dårlige vaner, så lenge de fungerer for Dere.

Forskning viser at babyer som blir lagt på samme måte hver gang de legges ned, sovner raskere, lettere og roligere. Med andre ord, det å skape en vane / fast  rutine, eller da en avhengighet som det og kalles, er ikke her negativt.

Om du har skapt en vane med at baby sovner i dine armer mens du sittende oppå en yogaball mens du vugger, legger baby ved siden av deg på sofaen i et babynest eller da legger baby i Moonboon vugge. Uansett rutine. Så lenge den fungerer for dere begge, fortsett med den.

Hvor lenge kan baby sove i Moonboon vugge av gangen?

Fordi det ikke er gjort nok forskning på området, er det ikke mulig å gi et konkret svar på hvor mye baby kan sove i en Moonboon vugge i løpet av dagen. Hvis babyen ligger godt, og du ser at baby trives i sin hengevugge, er det i utgangspunktet ingen tidsbegrensning.

Selv om det ikke er gjort nok forskning på det, anbefaler Moonboon selv å bruke sin hengevugge som et supplement til babyseng. Baby skal jo også ligge på en fast madrass. Variasjon er bra.

Det som er viktig, er at baby har mulighet til å bevege seg fritt. Spesielt er det viktig at baby kan bevege hodet til hver side. For større babyer, vil en Moonboon avstiverbunn være anbefalt. Det skaper et større underlag på innsiden, det blir mer rom.

Men husk, variasjon er en god ting. Det er dermed ikke hensiktsmessig at baby kun sover i sin hengevugge. Varier gjerne mellom hengevugge, bæresele, bæresjal, barnevogn, seng og i dine armer.

En annen viktig ting å nevne, Moonboon vugge er ikke skapt for å overkjøre baby-forelder-nærheten. Hengevugge vil aldri gi den samme varmen, lukten, og følelsen som tett inntil ditt bryst. Det Moonboon vugge er skapt for, er å gjøre det lettere for oss moderne foreldre å vugge våre små til ro. Vi som ikke har en barnepike boende med oss som kan holde vår lille i hendene, i det vi gjerne skulle gjort noe annet eller få litt hvile.

Det er opp til deg å bestemme hva du er mest komfortabel med. Det er ingen retningslinjer fra det Norske helsetilsynet om hvor mye eller lite du kan bruke en hengevugge. Et lite tips er å alltid lytte til din egen magefølelse.

Er det kvelnings-risiko forbundet med Moonboon hengevugge?

Det er viktig at du følger instruksjonen om at baby liggende oppi sin hengevugge skal kunne bevege hode fritt fra side til side. Følges dette, er risikoen for kvelning den samme som om baby skulle ligget på ryggen i en vanlig, flat seng.

Moonboon hengevugge fremmer det at baby sover på ryggen. For deg som lurer på det med at det ikke er en fast madrass og du har hørt at baby skal ligge på en flat, fast madrass. Dette har forskning ikke noe svar på. Det eneste forskning sier noe om, er ryggleie.

Det som er viktig, er at det ikke er noen løse gjenstander oppi vuggen. Ingen bamser, ingen puter osv.

Er det trygt å legge nyfødt i Moonboon vugge fra første dag?

Ja, så lenge du følger instruksjonene kan du trygt legge din nyfødte oppi Moonboon vugge allerede første dagen etter fødsel.

Det som er viktig å passe på, er at baby ligger stabilt, og ikke tilter til an av sidene. Se alltid til at baby har fri side-til-side bevegelighet på hode.

Kan baby sove i Moonboon hengevugge over natten?

I dag, er det ikke gitt noen spesifike anbefalninger fra helsemyndighetene for bruk av Baby Hengevugge. Moonboon ber deg om å bruke ditt mamma- eller pappa-instinkt. Men, Moonboon anbefaler deg ikke å bruke hengevugge uten tilsyn. Tenkte du at du kunne henge opp Moonboon hengekøye inne på rommet ditt, istedenfor å kjøpe en vanlig babyseng. Er svaret, nei.

Husk, det er viktig at baby også får sovn på en fast madrass. Moonboon hengevugge skal ikke være en erstatning for en babyseng.

Skulle du ha veldig spesifikke spørsmål rundt din babys bruk av Moonboon Baby Hammock, anbefaler vi at du snakker med en helsepersonell som er kvalifisert til å vurdere situasjonen din.

Viktige ting å tenke på når du bruke Moonboon Hengevugge

 • Fest alle monteringsdeler godt, og pass på at det ikke er noen løse deler som baby kan sette seg fast i. Ingen strenger, knapper osv.
 • Moonboon hengevugge skal aldri treffe gulvet.
 • Ikke la små barn leke rundt forbi hengekøyen, med mindre de er under tilsyn.
 • Ikke svøp baby, eller tull baby inn i teppe, når baby skal ligge i Moonboon vugge. Moonboon har en svøpeeffekt i seg selv gjennom veggene. Baby kan være tildekket med dyne eller babyteppe, men det skal enkelt være mulig for baby å sparke det vekk.
 • I utgangspunktet er det Moonboon kapokmadrass som skal brukes i Moonboon hengevugge. Samt Moonboon avstivermadrass om behovet er for å gjøre Moonboon vugge bredere. Har du blitt anbefalt en annen type madrass, pass på at tykkelsen ikke overstiger 8cm.
 • Sjekk at karabinkroken er låst og henger riktig ned hver gang du bruker hengevuggen.
 • Husk å feste alle plastdelene du har fått med i din Moonboon eske. Dette er beskyttelsesplast der metall og metall er i kontakt. Dette motvirker slitasje, samt beskytter fra metall-støv.
 • Moonboon skal monteres på Moonboon sine orginale deler. Du kan selv velge om du vil ha oppheng i taker, Moonboon stativ eller et oppheng for dørkarmer. De to sistnevnte er geniale med tanke på deg som ønsker å kunne variere plasseringen.
 • IKKE BRUK Moonboon vugge om noen deler mangler, eller om den har fått skade / blitt ødelagt. Kontakt Moonboon ( hello@moonboon.com ) eller oss (kundeservice@ohdearbaby.no) for å få nye originale deler. BYTT ALDRI original deler med deler fra andre produsenter enn Moonboon.
 • Kontroller at alle sikkerhetsstropper / stoffstropper er ordentlig festet. Se til at stroppene ved fjæren er begge godt bundet på hver side av den nederste metall-ringen (se vide over).
 • Moonboon anbefaler deg og alltid være i nrheten når din lille ligger og sover i en Moonboon Hengevugge. På dagen, som på natten.
 • Dette er ikke et leketøy. Moonboon vugge skal ikke brukes som huske. Har du storesøsken i hus, husk å forklare dette.