Babynest – Hvilket skal man velge?

Babynest – Velg det beste for deg!

I denne omfattende guiden går vi gjennom våre minimumskrav til valg av babynest, behovscenarioer du bør tenke på, vi forklarer hvorfor babyrede har blitt så populært, fordeler og ulemper til ulike design, stoff og mye annet. 

Listen over ting du bør ha som nybakt mamma og pappa er lang, og plukke ut hva som faktisk er nødvendig og hva som bare er et salgstriks er ikke alltid like enkelt. Når det kommer til babynest kan vi med hånden på hjertet si at med vår erfaring anbefaler vi det varmt videre.  

Både etter å ha fått William og nå Vivienne, har vi kjent på en ny verden av følelser (til tider litt stress) i forhold til deres velvære. Finner vår lille ro, er det vår (enn så lenge) eneste måte å vite at vår nyfødte har det bra (til praten begynner). Babynestet har blitt Viviennes lille trygge boble.

Baby ligger pakket inn i en beige svøpepose i ull oppå et babynest i lys farge. ved siden av seg selv, har baby en brunfarget koseklut med bamse , som også er strikket i ull. Baby sover

Babynest har eksplodert i forhold til popularitet, og det av god grunn; det funker! Men med den voksende etterspørselen har også markedet vokst og det med forskjellige ideer og utføring. Så hvordan velge riktig babynest?


To minimumskrav du burde ha ved kjøp av babynest:

Det viktigste er alltid at din baby er trygg og har det bra. For oss er dermed minimumskravene 1) at det er utprøvd og riktig utformet og 2) produsert av riktige tekstiler.

1. Babynest må ha riktig fasthet:

babynest i en varm oransje farge.

Din nyfødte skal ligge på ryggen i babynestet, og ønske er at det skal begrense babyens mulighet for å snu seg fra rygg til mage. Derfor er regelen at for at et babynest skal være trygt, skal skummet i sidene og bunnen være nokså faste. Riktig fasthet vil allikevel ikke påvirke den myke følelsen babynestet gir barnet ditt. Med for myke eller luftige babynest risikerer du dessuten at babyen kan komme i klem uønskede steder, for eksempel blokkere pustekanalen.

2. Babynest bør være fri for skadelige stoffer:

Trygge tekstiler som ikke inneholder kjemiske stoffer som kan være skadelige for barnet ditt er viktig. Tross alt er dette et produkt babyen din kommer til å bruke mye, og det tett ved ansiktet.  

I vårt utvalg finner du kun babynest etter overnevnt standard. Du slipper å bruke tiden på å finne ut om babynestet er trygt for din baby. Vi har gjort jobben for deg ved å ha tett dialog med alle våre leverandører, slik at de kan garantere at babyredet er trygt for din baby og deg.

Ahojbaby Moseskurv med trekk og gyngestativ

Det eneste du trenger å bruke tiden din på, er da de estetiske og funksjonelle valgene du ønsker av et babynest. Og vårt råd til deg, snakker fra erfaring; finn ut hva du ønsker, hvilke behov og kriterier du har, hvilke eventuelle funksjoner du ønsker, på forhånd. Sparer deg for tid foran skjermen!

Før du kjøper babynest, tenk over dine behov.

Alle babynest som oppnår kravet om trygghet for babyen, er gode. Velger du blant disse, vil babyen din ha det godt uansett. Det viktigste er følelse av ro, varme og trygghet.

Før du kjøper babynest tenk litt på hva som er viktig for deg og dere som foreldre. Er dere mye på farten og ønsker å reise rund med din nyfødte baby, velg et babynest som er nett og enkelt å vedlikeholde / vaske. Er du av den engstelige typen, gå for det redet med de høyeste kantene så vil det gi deg den beste roen. Ønsker du at barnet ditt skal fortest mulig venne seg til sitt eget rom og barneseng, ja kanskje et firkantet babynest er det optimale i forhold til passformen. Det kan hende at som førstegangsfødende gir det deg en stor glede i at babyen skal være omringet av de søteste ting – Go for it! Velg det søteste!

babynest med babygym bøyle konges sløjd petales
Konges Sløjd Babynest med avtakbar Babygym-bøyle
kosedyr Økologisk bomull riley
Liewood Gro babynest & Babylift

Babynest får du nå også som 2-i-1 produkter, både i form av Babynest med babylift, Babynest med avtagbar babygym-bøyle eller den populære moseskurve. Sistnevnte forvandler du fra babynest til vugge eller babyseng ved å oppgradere med stativ til moseskurv.

AjoiBaby Moseskurv

De forskjellige babynestene er nesten som oppdragelse: Noen anbefalinger fra eksperter, mange muligheter og råd, MEN om det kommer fra kjærlighet kan ingen si at din måte er feil!  

Vi hjelper deg gjerne litt videre med denne tanken om ditt behov og dine ønsker fra et babynest. 


HVA ER DINE BEHOV ELLER KRAV FRA ET BABYNEST?

– At babynest er estetisk lekkert, praktisk og allsidig, ergonomisk, et funksjonelt 2-i-1 produkt, mest mulig miljøvennlig, eller kanskje at du kan løfte hele babynestet med baby sovende oppi? Vi kommer her med 5 valg i forhold til dine preferanser eller krav du kan ha. Kravet om at babynestet er trygt er ikke et av dem. Det er hos oss en selvfølge. Alt av babynest du kan velge mellom på OhDearBaby.no, er sertifisert trygge.

1. Ditt liker å høre på råd fra eksperter og anbefalinger.

VOKSI Premium Babynest

VOKSI Premium Babynest

Eggformet babynest med fast og tykk, men myk madrass – undermadrassen på dette babynestet er rett og slett god ergonomisk støtte. I konklusjonen til Babytesterne.no står det faktisk:

“Vi har aldri før vært borti en så god madrass i et nest”.

I tillegg til at madrassen er ergonomisk, er den faktisk også en 3D Mesh madrass. Det vil si at madrassen har god luftgjennomstrømning, og motvirker at baby får en klam følelse i ryggen. Uansett hvilket gulv du plasserer babynestet på.

 • Fordeler: Ergonomisk 3D Mesh madrass, eggformet babynest etterligner det å være inni mammas mage og et babynest med håndtak pluss reiseveske for at du kan ta det med deg på tur.
 • Ulemper: Er ikke like estetisk vakkert som flere konkurrenter og har ingen andre ekstra funksjoner foruten om at det kan utvides.

Ergonomisk Babynest Snuggle Me Organic

Baby ligger pakket inn i en beige svøpepose i ull oppå et babynest i lys farge. ved siden av seg selv, har baby en brunfarget koseklut med bamse , som også er strikket i ull. Baby sover

Bak Snuggle Me Organic Babynest ligger det mye ekspertise i selve madrassutformingen. Her er selve madrassen tempura lignende og gir babyen din riktig støtte i nakke og rygg. Med Snuggle Me Organic får du også med et hefte med Tips til hvordan du kan bruke redet til forskjellige styrkeøvelser. Vi elsker også at babynestet har et så minimalistisk design. Som du ser her, er designet litt uvanlig i forhold til kantene. Her dannes kantene ved at baby synger inn i puten, og trygghetsfølelsen fungerer slik at baby faktisk ikke bare blir omringet, men blir deilig klemt og tullet inn; skuldre, lår, rompe og under hode. Akkurat som inni mammas mage!

 • Fordeler: Former seg riktig etter din baby, lett og praktisk ved reise og renhold og minimalistisk funksjonalitet.
 • Ulemper: Lavere kanter (kanskje ikke det beste valget for de mest engstelige mødre men kombineres det med en moseskurv er det helt genialt!), babynestet vokser ikke med babyen (men den kan gå over til en deilig hvilepute eller til lesekroken), er mindre dekorativt.

Ved å trykke her finner du våre Babynest fra erfarne Snuggle me Organic.

Snuggle Me Organic Babynest

2. Ditt krav er at babynestet skal være estetisk fint:

Håndlaget Babynest med Sløyfe

Det typiske babynestet mange i Norge ser for seg når de hører ordet, er det lille prinsesse / prins redet med stor sløyfe i enden. Mye av grunnen til det, er at det en periode var veldig populært å sy babynest selv. All ære til dem! (håper bare de også satt seg inn i trygge valg av materialer). Disse vakre babynestene med sløyfe er laget av to deler, undermadrassen og kanten de er omringet med.

 • Fordeler: Disse babynestene vokser med babyen da sløyfen brukes til å regulere omkretsen, eggformet babynest med middels høy kant, utrolig dekorativt babynest.
 • Ulemper: Tar mer plass (i forhold til babyreder uten sløyfe), mer knotete å få med seg på tur og mer styr å vaske ved behov (i forhold til konkurrenter som Snuggle Me Organic og Moseskurv)

Er dette midt i blinken for deg? Trykk her for en titt på lekre babynestene fra Bybyly.

Moseskurv:

Baby ligger i en moseskur med høye flettet kanter av naturlig maisskall. I tillegg til moseskurven er baby omringet av babyteppe i delikat beige farge.
AhojBaby Moseskurv

Delikat, vakker og praktisk babynest med ekstra høye kanter av naturlig maisskall. Et babynest som virkelig vil skape en trygghetsboble. Det er vel i utgangspunktet feil å kalle det et babynest, fordi det faktisk kan brukes både som babyseng og vugge, om du velger å kjøpe stativ til din moseskurv.

Moseskurv er rett og slett en liten babyseng samt en bærebar hvileplass, uansett om det er tid for soving eller bare det at baby trenger å finne ro. En annen ting som er kult med moseskurv, i alle fall vår, er at du kan style den litt etter dine ønsker og at du kan bruke den som en oppbevaringskurv til leker, tepper etc. etter at baby har vokst seg ut.

 • Fordeler: Høye kanter som skaper en trygghetsboble, kan oppgraderes til seng eller vugge, er nydelig og miljøvennlig.
 • Ulemper: Tar mer plass enn vanlige babynest og på grunn av at moseskurv er flettet maisskall, kan det bli ødelagt om det brettes og presses for hardt i kanten.

3. Ditt ønske er babynest baby kan bruke til mer enn en hvile.

Konges Sløjd Babynest med avtakbar Babygym Bøyle

Konges Sløjd Babynest med avtakbar babygymbøyle

Et utrolig “Fluffy” babynest i silkemyk økologisk bomull, og mange praktiske løsninger: 1. Babynest vokser med baby ved at du utvider kanten, og til slutt kan den ene siden være helt åpen om baby har voks seg ut. 2. Du kan ta av hele bunnen på Konges Sløjd Babynest, og bruke putekanten som en sengekant. 3. Avtagbart babygym stativ. Her får du virkelig en trygg plass for baby, både til hvile og lek.

kosedyr Økologisk bomull riley
Konges Sløjd babynest har høye kanter og laget av utrolig mykt økologisk bomull
 • Fordeler: Høye og bløte kanter, avtakbar bunn og en kortsiden som kan åpnes helt opp; babynest kan utvides samt bruke kun kanten som sengekant , avtakbare babygymbøyle.
 • Ulemper: Tar mer plass enn flere andre konkurrenter og babygym funksjonen kan for et få tall baby’er føre til at det faktisk ikke blir en plass de forbinder med å hvile. Men så lenge de er rolige i sitt babynest, er det ikke noe galt med det egentlig. Sove skal man uansett gjøre i seng eller vogn.

Det må sies at de aller fleste babynest får plass under et standard babygym-stativ. Har du derfor et babynest uten babygymstativ slik som med Konges Sløjd, kan du eventuelt kjøpe et stativ til babygymleker hvor bredden mellom benene rommer babynestet ditt. Det gjorde vi!

Firkantet Babynest

Firkantet Babynest kan brukes til å forminske en sprinkelseng

Om det er viktig for deg at babynestet har mange leveår, at det kan brukes også når barnet blir større, kan det hende at et firkantet babynest er tingen. Disse kjennetegnes ved at sidene kan brettes ned og dermed danne en større firkantet madrass. Babynestet kan brukes som en lekematte eller hvilemadrass i mange år til. Dessuten vil formen passe perfekt inn i alle firkantede barnesenger.

Garbo & Friends Babynest
 • Fordeler: Allsidig i form at det kan brukes som både babynest og lekemadrass, perfekt for å venne babyen til å sove i egen barneseng, baby kan ha glede av redet i flere år.
 • Ulemper: Firkantet form fører til at den ikke gir samme omringning som konkurrentene, mellomrom /luftrom i hjørnene og firkantet babynest har litt lavere kanter enn flere av sine konkurrenter.

4. Krav at du kan bære babynestet med baby liggende oppi.

Liewood Gro Babynest:

kosedyr Økologisk bomull riley
Liewood Gro Babynest & Babylift

Liewood Gro Babynest og babylift: dette er et babynest utstyrt med en bæreplate og to lange håndtak, slik at du kan forflytte din sovende baby fra et rom til et annet. Babyliften kan trygt brukes til baby veier 9kg, altså ca 10 måneder. Etter det kan du ta ut bæreplaten som er gjemt sammen med madrasen. Denne babylift funksjonen vil faktisk gi deg noen andre smarte løsninger enn forflytting mellom rom. For det første kan du vugge en urolig baby liggende i sitt babynest og du kan forflytte babynestet fra din seng til babyseng. Fint hjelpemiddel om dagen (ikke om natten) under tilvenningstiden fra samsoving til babyseng. Hørtes dette ut som et babynest for deg, har vi en lang og utvyllende produktbeskrivelse av Liewood Gro babynest. her forteller vi alt mer grunndig!

Liewood Gro Babynest har høye kanter som kan strammes
 • Fordeler: Eggformet babynest med høye kanter som kan strammes og løsnes ved behov, et babynest med håndtak du kan løfte og forflytte baby med, slitesterk material.
 • Ulemper: Tar mer plass enn flere av sine konkurrenter og er litt mer knotete å vaske enn enklere babynest modeller.

HVORFOR ER BABYNEST BLITT EN NØDVENDIGHET?


Ideen bak babynest er å gi ditt spedbarn ro ved å skape en trygg og beroligende plass, hvor enn du plasserer det. Etterligne følelsen fra mors mage av beskyttelse og varme eller følelsen av å være omfavnet i trygge armer, uten å være det. Deres egen lille boble.

Babynest er et ganske så nytt fenomen her i Norge, og fort blitt populær blant nybakte foreldre. Her har vi kommet med en liste på 9 punkter for hvorfor vi tror babynest nå topper mange lister over ting du bør ha, liste over hva en nybakt mor ønsker seg, gaver til babyshower og selvfølgelig hvorfor det er et must have ifølge oss og mange andre:

1. Trygghet rundt babyens følesanser
Ganske så nyfødt baby ligger og sover i et stilrent og kremhvitt babynest. Babynest er i en naturlig bomullsfarge
web5173632 a77bf18a 3e74 e8d0 acf5 7f4b7bdc1501 (1)

For en nyfødt baby er det en stor omstilling å komme ut til verden, med mange nye inntrykk som skal bearbeides. Babynest er en hjelpende hånd i forhold til å skape trygge rammer rundt følesansene.  Med redet får babyen velkjente- og behagelige omgivelser hvor hen du plasserer det.   

2. Trygghet hos nybakte foreldre

Som nybakte foreldre følger det med en del nye følelser (kanskje littegrann stress) rundt barnets velvære. Babynestets høye kanter tilfredsstiller dermed ikke bare tryggheten hos babyen, men gir også ro til deg som forelder. Roen ved å være vellviten om at babyen ligger komfortabelt, trygt og godt i sitt rede.

3. Gjør det lettere å løse små hverdagsoppgaver i hjemmet

Gir mor og far mer rom for å løse små hverdagsoppgaver med vel viten om at den nyfødte babyen ligger trygt hvor enn dere plasserer det i huset, dette er godt for samvittigheten og de bløte mamma- og pappahjertene. På gulvteppet, i sofaen, på kjøkkenbordet eller ved siden av deg i din seng. Redet kan jo brukes overalt, et hav av muligheter!

Snuggle me Organic under et Babygym

Her må det bare nevnes den gleden av å få tilbringer litt tid på vaskerommet og vaske klær igjen, med Vivienne pakket inn i et svøpetepper oppi sitt lille rede rett ved siden av. Vaske klær uten dårlig samvittighet og bekymring, en ekte «Halleluja-opplevelse».

4. BABYNEST ER DESIGNET FOR Å HJELPE DEN NYFØDTE Å SOVE PÅ RYGGEN

Å sove på ryggen bør være alle spedbarns sovestilling med mindre det ikke av medisinske grunner tilsier noe annet. Et babynest er designet slik at muligheten for å snu seg fra rygg til mage begrenses. Designet kommer enten i form av automatisk tilpasning til spedbarnets størrelse eller ved at du selv kan justere rede.

Ryggleie for spedbarn er helsemyndighetene råd i forhold til sovestilling, og har vært det siden 1992. God forskning har vist at ryggleie har reddet mange babyliv de siste 29 årene. 

5. Trygg og forsiktig måte å trene barnets nakke

Babyer er født med liten muskelstyrke og høy mobilitet i leddene. Naturlige årsaker ved at de ikke har opplevd motstand i form av tyngdekraft i mors mage i tillegg til å være skapt for å kunne presse seg gjennom fødselskanalen. Men med tiden øker behovet for styrke i hode- og nakkepartiet automatisk i det nysgjerrigheten for omgivelsene vokser frem.

Babydens med sløyfe i delikat Bomullsfløyel
Babynest med Sløyfe i vakkert brodert Bomull

Ved å plassere barnets arm på kanten av babynestet, vil barnet få et glimt av verden rundt, og nysgjerrige som de etterhvert blir, vil de prøve å skue over kanten. Dette er en fin forberedende trening i forhold til styrke, utholdenhet og koordinasjon.

6. SAMSOVING FØLES TRYGGERE MED BABYNEST

Med samsoving mener vi her det at babyen og du sammen sover i din seng. Av erfaring vet vi at selv om noen kanskje fraråder samsoving er det uunngåelig, i hvert fall i vårt tilfelle.

Det som er viktig er at om man sovner med barnet skal det skje i trygge omgivelser, helst i din egen romslige seng og helst planlagt. Et babynest gjør samsovingen tryggere ved at barnet har et eget område som begrense sannsynligheten for at barnet kommer i klem. Her er det også viktig å understreke at babynestet er velldesignet. Sidene og bunnen skal ikke være for myke eller luftige, dette for å forhindre at babyen skal kunne sette sin frie luftstrøm i fare ved å legge inn ansiktet i siden på redet

7. Supplement til sengen

Babynest skal ikke erstatte en seng, det skal være et supplement til sengen. Et sted hvor babyen kan hvile og sove på dagtid når en ikke er på trilletur.

Det kan også være en god ide å bruke babynestet når barnet etterhvert skal vende seg til sin barneseng. Tilvenningsprosessen går raskere om barnet får følelsen av kjente og trygge omgivelser. Du kan da plassere babynestet inni sengen, og vips kan barnet finne roen i velkjente rammer.

8. Hjelper barnet å finne roen på besøk hos andre

Nyfødte barn skal ha masse oppmerksomhet og nærkontakt fra foreldrene for å oppleve nærhet og tetthet i størst mulig grad. Som foreldre kan vi ikke holdte babyen til enhver tid, men vi kan derimot oppfylle trygghetsbehovet overalt med et babynest. Babynest er perfekt i bruk som tilvenning for å finne roen hos besteforeldre, onkler og tanter!

9. REISER BLIR LETTERE OG TRYGGERE FOR BÅDE MOR, FAR OG BABY MED BABYNEST

Å drasse med seg en velfungerende barneseng er ikke alltid like enkelt, selv om det kanskje hadde vært drømmen. Babynestet er nok svaret for en trygg hvileplass som enkelt kan tas med overalt uten for mye styr. Genialt å bruke om du vil at babyen skal finne roen i det å sove på besøk hos besteforeldre eller et nytt sted som hytten eller et hotellrom. Plassere babynestet inni barnesengen du har tilgjengelig, og vips kan barnet finne roen i velkjente rammer!

BABYNEST I BOMULL ELLER LIN?


Både bomull og lin er begge naturlige tekstiler, og begge like riktige i forhold til babynest. Som alle andre valg mellom to gode produkter er det fordeler og ulemper, det er nok grunnen til at du finner like mange babynest i lin som i bomull.

Er pusteevnen i stoffet det viktigste for deg eller har du kanskje en sommer baby, absorberer lin naturlig mer fuktighet enn det bomull gjør. Dette gir lin den egenskapen i å kjøle ned på varme sommerdager, babyen blir ikke klam.. Om du mener det er viktig at babynestet er mest mulig hudvennlig, er bomull finere enn lin i fibrene og derfor gir det en mykere følelse. Mange mener det er bedre mot for eksempel eksem. Valget er ditt, men vit at ingen av de to vil være feil!