Hva er swaddle og hvordan bruker man det?

Hva er Swaddle?

Swaddle er det engelske ordet for å svøpe, og kanskje ikke et ord oss millenials helt forstår før man venter barn. Vi har vell alle sett bilder av søte baby burritoer, enten rullet i svøpeteppe eller svøpeposer. Og ja, det er det som er å swaddle eller å svøpe på godt norsk.

Ordet Baby swaddle brukes også ofte synonymt med swaddleteppe. Et tynt babyteppe til svøping. Slike pledd er laget av finvevd og ekstra pustende material, gjerne musselin-bomull eller bambus.

Hvordan svøpe baby med et Baby Swaddle?

Å svøpe kan jo bety å pakke inn babyen som en burrito med et tøystykke, svøpeteppe. Men svøpe står egentlig for å pakke inn babyen på en måte at det er tettpakket rundt skuldre og brystet, men løst rundt hoftene og knærne.

Hvorfor svøpe baby?

Hovedhensikten med swadlle, er å berolige og fremme søvn. Det å svøpe har vist å øke REM søvn og rolig søvn hos de minste.

Forskning viser dessuten at det å svøpe baby minsker risiko for krybbedød (Sudden Infant Death Syndrome – SIDS). Selvfølgelig gjelder dette kun om swaddling gjøres når baby sover på ryggen.

Hvordan

Du kan svøpe på forskjellige måter; med babyens hender opp mot ansiktet, hendene ned langs siden eller mot brystet – alt ettersom hva du føler din baby liker best. 

Men, 3 viktige hovedregler er;

1. Babyen skal alltid ligge på ryggen

2. Slutt med svøping når barnet har kommet i en tid det prøver å snu seg

3. Hofter og knær skal aldri være tettpakket

Hvordan swaddle baby trygt?

Førstegangsfødende i 2023, eller er du usikker på hvordan å svøpe baby?

Vi har for enkelthetene skyld brutt svøpe-prosessen til 6 dele. En 6-trinns oppskrift til noe som kalles Knotted swaddle, knute svøping – trygt og lett å få til.

6 Trinns Guide til svøping (Swaddling):

1. Brett ut svøpeteppet /swaddle på et flatt underlag og organiser det til en diamant form.

2. Det øverste hjørnet (det som peker fra deg), bretter du deretter innover. Denne bretten bør være på omtrent samme lengde som babyen. I noen tilfeller bretter du derfor svøpeteppet nesten til en trekant.

3. Legg babyen din forsiktig ned på ryggen midt på, med nakken oppå folden. Hodet ligger utenfor svøpeteppet, og høyre og venstre hjørne er nå ca. like langt unna babyen.

4. Plasser babyens høyre arm forsiktig langs og inntil kroppen mens du bretter det høyre hjørnet over armen og babyen. Fest hjørnet på svøpeteppet forsiktig under babyen. Det skal være stramt nok til at babyen ikke får bevegd armen mer enn et par cm ut fra kroppen.

5. Gjenta det samme med venstre siden.

6. Saml inn alle endene av svøpeteppet som nå peker ned mot deg, og dann en enkel knute av disse. På samme måte som om du skulle knyte en knute i enden av et tau.

Voila! En lett måte å svøpe babyen din trygt på.

Igjen, Viktig å huske på at barnet skal kun være godt pakket inn rundt overkropp og skulderparti. Knærne og hoftene skal være løst pakket inn.

I tillegg, husk at noen barn føler seg tryggere med armene litt opp under ansiktet. Ser du at det er tilfelle med din baby, ja da plasserer du armene slik under svøpingen.

HVORFOR BRUKE SWADDLE?

Noen kaller de første tre levemåneder for «det fjerde trimester», og mener at på mange måter kan det nyfødte barnet betraktes som et foster.

Nyfødte kan ofte slite med å finne roen selv, og det vi som foreldre kan gjøre er å prøve å hjelpe babyen med nettopp med det, for eksempel ved å etterligne babyens tilværelse i mors mage. Svøping likner opplevelsen barnet har i magen mot slutten av svangerskapet, hvor fosteret ligger trangt.

Tanken med swaddling er å gi babyen din den trygge følelsen som de kjenner så godt til fra å ligge i magen; hendene tett inntil seg og følelsen av å bli omfavnet fra alle kanter. Det vil da være beroligende og fremme søvn.

Mestrer man den korrekte måten å rulle inn svøpeteppet på, har studier vist at en kan redusere hyppigheten av den spontane gråtetiden baby’ens først 8 uker. Her må vi bare nevne at et babynest også er tingen.

Å svøpe det nyfødte barnet ditt kan fremme søvn, berolige og dermed redusere gråtetiden. Vår første utfordring som nybakte foreldre er, i tillegg til amming, oftest knyttet til nettopp søvn, gråt, og kanskje det mange frykter, kolikk.

Å pakke inn den nyfødte med armene tett inntil seg hindrer at babyen forstyrrer seg selv med kaotiske armbevegelser. Disse såkalte mororefleksene.

Det å klare å roe ned og få barnet til å hvile blir fort forbigått i det babyen ukontrollert veiver med armene før gråten begynner igjen. Denne mororefleksen er til tider ikke like moro.

HVORDAN BRUKE SVØPE TEPPE?

Om du vil prøve ut svøping, bør du sette deg inn i instruksjoner om anbefalt måte å swaddle på. Viktige punkter som at barnet skal ligge på ryggen og at det kun er overkroppen (ekskludert nakke og hode) og armer som skal pakkes, ikke hofter og ned.

Alle barn er forskjellige, vi kan bare snakke fra egen erfaringen.

Ganske kjapt mestret vi å rulle inn vår lefse av et svøpeteppe, slik Vivienne ville ha det. Selv om det kanskje var litt knotete første gangene vi prøvde oss frem, var det verdt strebet.

Det er også greit å nevne, at vi til å begynne med brukte swaddle i kombinasjon med svøpepose, før vi «turte» å prøve oss helt på egenhånd med et svøpeteppe.

Resultatene fra bruk av swaddle, var at vår lille Vivienne ble rolig i løpet av kort tid etter at hun ble tullet i svøpeteppet, til den grad at det kunne gå fra hylgrining til total ro på to minutter.

Vivienne sovnet også fortere i swaddle, og søvnen var bedre. I det hun begynte å våkne, og vi gjerne ønsket at hun skulle sove litt til, ga vi henne smokk. Da sov hun gjerne 30-60 minutter mer.

Med det sagt brukte vi på dagtid alltid babynest i kombinasjon med svøpeteppe til soving.

HVILKEN SWADDLE TEPPE ER BEST?

Her er det mye smak og behag når det kommer til materialet, men swaddle burde være Oeko-Tex Standard 100-sertifisert eller GOTS sertifisert. For å forsikre deg om at din babysvøp ikke inneholder skadelige kjemikalier.

Sertifikat er også en fin måte å forsikre deg om pålitelig produksjon, uten tull og etiske rammeverk som tar vare på natur og mennesker.  

Svøpetepper finner du i musselinbomull, bomull, bambus eller en miks. Personlig er vi veldig glade i bambus swaddles (fra Layette), siden de har mange fordeler.

Svøpetepper av bambus puster og bidrar til å regulere temperaturen, med andre ord passer det utmerket året rundt. På sommeren beskytter den mot varmen, mens på vinteren holder de på kroppsvarmen. Bambusfibre absorberer også fuktighet bedre enn bomull (tre ganger mer), og er et slitesterkt stoff. Du kan vaske bambus swaddles i maskin gang på gang, og det vil fortsatt beholde den deilige mykheten.

Når det er sagt, så lenge du holder deg til trygge tekstiler, og minst mulig syntetisk (syntetiske tekstiler har dårlig pusteevne noe som er viktig for et swaddle teppe) er det smak og behag. Økologisk bomull er gull det også.