Hva forteller TOG verdien om en Nattpose?

liten baby sover i en rosa Easygrow nattpose. Under nattposen er baby kledd i en langermet, hvit ullpysj. Baby har en hvit smokk i munn og en hvit babylue i ull på hodety.

Skal du kjøpe nattpose, har du kanskje lagt merke til TOG verdiene? Jeg husker i alle fall at dette var noe jeg stusset over når jeg kjøpte Easygrow nattpose. TOG 1,96. Hva betyr det? Samtidig, når jeg skulle ha en nattpose i ull, fant jeg ikke noen TOG verdi.

Hva er TOG?

TOG står for Thermal Overall Grade og forteller hvor godt et materiale kan holde på varme. TOG verdi i en nattpose er en indikator på dens isolasjonsevne, og dermed hvor varm eller sval posen er. Jo høyere TOG verdi i en nattpose, desto varmere og tykkere er den. Med andre ord vil en nattpose baby skal bruke om vinteren, ha høyere TOG verdi enn om sommeren.

Det finnes også nattposer med TOG som er fin for hele året. En TOG på rundt 2. Slik som Easygrow Nattpose med TOG 1,96. Se tabellen lenger ned.

Verdt å vite at TOG verdi brukes kun for å forklare soveposens isolasjonsevne i ulike romtemperaturer. Nattpose til innendørsbruk. Du vil derfor ikke finne en vognpose merket med TOG verdi.

En annen ting verdt å vite, en nattpose i ull vil aldri være merket med en TOG verdi. Dette fordi ull har en fantastisk egenskap med tanke på å tilpasse seg temperaturen i omgivelsene. Mer om dette, skriver jeg om helt til slutt. 😊

Nattpose – ulik TOG til ulike romtemperaturer.

For nattpose handler det om å finne en TOG verdi for din romtemperatur. – ikke for varmt, ikke for kaldt.

Det blir jo litt det samme, som når du skal sove i sovepose på telttur. Du velger sovepose etter sesong. En sommernatt ville du ikke sovet godt i en sovepose skapt for minusgrader.

Tabell som viser hvordan å kombinere Nattpose TOg verdi med ulik pysjamas til ulik romtemperatur. Tabellen viser at nattpose TOG 2 kan bruke i temperaturspekteret 16 til 25 grader, men å kle baby ulikt etter det.

Oversikten over, er kun en indikator. Trikset med TOG verdier er å bruke dem til å kle baby riktig etter forholdene. Med dette mener jeg romtemperatur-TOG-kombinasjonen.

Er det f.eks 18 grader inne på soverommet, og du har en nattpose med TOG verdi på 2,5, holder det med at baby er kledd i en langarmet ullbody. Er det en nattpose med TOG verdi på 1,5, vil baby trenge et ekstra lag på overkroppen. Eventuelt en tykkere ullpysj.

Men det som er greit å tenke på, er max-temperaturen. Ikke bruk en nattpose med TOG 2,0 om det er 24 grader på rommet. Dette vil fort føles klamt og tett. Ved en temperatur på rundt 23 grader, og en nattpose med TOG på rundt 2, holder det med en bleie under nattposen, eventuelt en fjærlett kortermet body.

Easygrow Nattpose TOG 1.96 – Helårspose for baby i Norge

For nordiske hjem sies det at en nattpose med 1,5-2 TOG er fint å bruke om man ønsker en helårspose. Denne TOG verdien kan du benytte i hele spekteret 16-25 grader. Det eneste er at du må tilpasse med ulik tykkelse på pysjen / mengde klær baby har på seg under.

For varme sommerdager med en romtemperatur helt opp til 25 grader (ikke at det er vanlig), kan Easygrow nattpose med TOG på 1,96 brukes kun i kombinasjon med en bleie. Eventuelt en fjærlett body. Er det 16 grader inne på rommet, skal en nattpose med TOG verdi på ca 2 brukes i kombinasjon med en langermet onesie eller genser, gjerne en type ullpysj + body under.

Bruk mamma-instinktet ditt sammen med TOG verdi.

Alle babyer er forskjellige. Det er nok du selv som vet best om din baby har det godt eller ikke. Noen babyer er svært varme av seg, mens andre er litt mer frysepinner. Derfor er det ikke garantert at tabellene for TOG verdier og hvordan du da skal kle baby etter Temperatur-TOG alltid stemme.

Føler du at din baby er for varm, selv om du har fulgt nattpose anbefaling for klær på undersiden, stemmer det helt sikkert at baby er for varm.

Er du usikker på om din baby ikke er for varm eller for kald, er en god måte å kontrollere kroppstemperatur ved å kjenne etter mellom skulderbladene. Det skal føles varmt, men tørt. Er det varm og fuktig, er baby kledd for godt. Føles det ikke varmt nok ut, trenger baby litt mer klær / en tykkere nattpose.

Her må jeg også nevne at det å sjekke barnets hender, ikke er den beste indikatoren på kroppstemperatur. Noen babyer har naturlig kalde hender mens de sover. Selv om kroppstemperaturen ellers er perfekt. Det samme gjelder føtter. Spesielt hos en nyfødt baby, kan føtter kjennes kalde ut den første tiden.

Nattpose i ull – TOG verdi?

Det har seg slik at TOG verdi ikke brukes når det er snakk om rene ullprodukter / lammeskinn. Dette fordi ull er naturlig temperaturregulerende og pustende – kan brukes i mye større spekter enn andre materialer.

Ull vil varme når kaldt, og virke avkjølende når varmt. En ren ullpose vil derfor fungere som en nattpose med TOG verdi 1,5 når det er behov for det, og ha en TOG verdi på 4 når romtemperaturen behøver høyere isoleringsevne. Enn ullpose vil “jobbe” for å gi baby noe som kalles Termisk Komfortsone.

Nattpose i ull finner du i ulike varianter. Tynn og tykk.

Ullpose i tynn kvalitet er som regel ment å bruke istedenfor pysjamas og ikke alene som en nattpose. Disse er helt gull btw! Personlig anbefaler jeg Engel Natur Nattpose i ubehandlet ull. Ellers er Joha sin nattpose en bestselger. Den er litt lettere, og av behandlet ull. For noen er dette et must mtp brukervennlighet.

Så finner du ullposer i tykk ullfleece eller lammeskinn, Layette nattpose f.eks. Det er denne varianten som først og fremst hadde vært merket med en TOG verdi om den ikke var laget av ull.

Skulle jeg satt en TOG verdi på vår Layette nattpose i lammeskinn, ville det dekket hele spekteret bortsett fra 0,5.

Er det 18 grader dere har på soverommet, er det nok med en tynn ullpysj under for de aller fleste. Er det 25 grader på sommeren, er det nok med en bleie. Eventuelt en fjærlett body under.