
UBEHANDLET MERINOULL, MÅ VÆRE DET BESTE ULL FOR NYFØDT BABY!?
Det går ikke an å forklare kort hvorfor du ofte burde gå for ull når du skal kjøpe babyklær, babytepper og andre baby tekstiler. Ull har alt for mange gode og viktige kvaliteter. Vi har samlet de opp til 11 punkter:
1. Delikat mot hud og naturlig behandler eksem.
2. Temperaturregulerende
3. Absorberer fukt – føles tørt.
4. Varmer selv når det er vått
5. Selvrensende, antibakterielt og luktbestandig
6. Elastisk og motstand mot rynker
7. Naturlig Pustende
8. Flamme- og Brannsikkert
9. UV beskyttende
10. Motstandsdyktig mot flekker
11. Miljøvennlig
Under kan du lese mer om hver av disse 11 punktene, men først må vi nevne at denne artikkelen handler hovedsakelig om babyklær i ubehandlet ull. Da garanteres du at alt av ullens egenskaper er godt bevart. Det er ingen syntetisk behandling som har skadet eller blokkerer noe av kvalitetene. Vil du lese litt mer om noe av forskjellen på ubehandlet vs behandlet ull, kan du scrolle deg forbi de 11 punktene. Her forteller vi deg kort om nyfødt klær i behandlet ull.
Vi må jo også si at det forsovidt er feil å kalle det ubehandlett. Ull har jo gåt igjennom vask, kardemaskin og spinnemaskin. Men det blir litt langt å si «ull uten syntetisk behandling». Av den grunn velger vi, slik som de fleste andre, å beskrive det som ubehandlet ull for å skille det vekk fra behandlet ull (syntetisk behandlet ull).
11 SUPERKREFTER ULLKLÆR HAR

1. Merinoull er gunstig for huden og naturlig behandler eksem
Studier viser at superfin naturlig merinoull reduserer behovet for tradisjonelle medisiner i forhold til behandling av eksem. Samt har en lindrende effekt på sår og eksemutsatt hud.
Fibrene i merinoull er ekstremt fine, altså små, slik at de kan bøyes og strekkes langt mer enn grovere ullfibre. Denne egenskapen gjør at ull føles mykt og er mer skånsom mot huden, perfekt for babyhud.
2. Regulerer temeratur – Ull varmer og avkjøler
De naturlige fibrene i merinoull reagerer på endringer i kroppstemperaturen. Det hjelper barnet å holde varmen når det er kalt og kjølig når det er varmere vær, uten at baby trenger å si noe.
En ulldres som vogndress er supert valg. Selv pakket inn i en vognpose, vil ullen regulere selve kroppstemperaturen. Baby opplever en behagelig temperatur, selv om mor kanskje har overdrevet litt mtp påkledning 😛
(Det skal sies her at det innerste laget må være av et pustende material; bomull, ull, silke eller et annet naturlig fiber. Med f.eks polyester innerst vil ikke en ulldress ha så mye og si når det kommer til kroppstemperaturen )

3. Absorberer fukt
Ullens egenskaper til å absorbere fukt er unik. 1. Ullklær vil absorbere opp fukt før det har blitt til væske. 2. Ull kan absorbere opp til 30% av sin egen vekt, uten å føles tungt og vått.
Ullundertøy vil dermed motvirke klam og svett følelse.

Har baby blitt klam bak i ryggen og er kledd i en omslagsbody i bomull, vil baby oppleve det som å være litt fuktig i ryggen. Mens med en omslagsbody i ull, selv om den føles klam ut fra utsiden, vil baby oppleve det som tørt. Ull har absorbert opp fuktigheten og holder på den i luftlommene ullfibrene består av, og transporterer den etterhvert vekk ved hjelp av fordamping. Dette er grunn til at man sier at ull er gull i likestor grad for sommerbaby som for en vinterbaby.
I tillegg har ull en høy evne til å fordampe vekk fuktigheten den har absorbert opp. Ullklær tørker for eksempel mye raskere enn babyklær i bomull.
4. Varmer når vått
I det ullfibrene absorberer opp fukt, skjer det en kjemisk reaksjon, som genererer varme. I motsetning til for eksempel bomull.
Så selv om babyklær i ull har blitt våte på tur om vinteren, av sikkel eller gulp, vil våte ullklær isolere godt å beskytte fra kulden. Når det kommer til vinterbaby, er det derfor helt gull å skaffe seg en siklesmekke i ren merinoull.
5. Selvrensende, Antibakteriell og Luktbestandig
Ull inneholder lanolin som er en naturlig såpe. Denne såpen aktiveres når den kommer i kontakt med fuktighet. Du trenger derfor ikke å vaske ullklær med mindre det ikke er nødvendig fordi det ser skittent ut.
I forhold til bakterier, fikser ull seg selv. En god ide er å henge opp ullklær på badet mens du dusjer eller skal bade baby. Lanolinen aktiveres, og babytøyet vil gjøre seg rent og klart til bruk neste dag. Kan det bli bedre og lettere?

6. Ull er Elastisk og naturlig motstand mot rynker
På et mikroskopisk nivå ser merinoull ut som små spiralfjærer. Disse kan strekkes og bøyes på for deretter å gå tilbake til sin naturlige form (så lenge det er tørt). Kvalitets ull vil vokse med din nyfødte. En ullbody vil gi deg og din baby lang glede sammenlignet med andre tekstiler.
7. Ull har høy pusteevne
Med sin absorberende og fordampende evne, sies det at ull er et av de mest pustende fibrene.
Med tanke på at huden vår er vårt største organ, kan du tenke deg hvor viktig det er at nyfødt babyhude får puste under utviklingen. Ull er her helt perfekt.

Her vil vi nevne at flere studier, The Impact of Sleepwear | The effects of fabric for sleepwear and bedding, har vist at en sover bedre i ull. Både med tanke på søvnkvalitet, og med tanke på det at man sovner raskere. Dette gjelder både det å sove i ullklær, ullpysj, men også ull i form av sengetøy som ullteppe, overtrekksmadrass i ull, nattpose i ull osv.
8. Flamme- og brannsikkert
Den kjemiske strukturen i ull, er naturlig flammesikkert. Den vil aldri smelte, slik syntetiske stoffer kan, og dermed vil den aldri feste seg til huden. Temperaturen må helt ned i 570-600 ° C før ull antennes (bomull tennes ved 255 ° C). Ikke at vi tror din baby noen gang vil bli utsatt for slike farligheter, men allikevel enda en egenskap som er verdt å vite med en nyfødt eller barn i hus.
9. Ull beskytter mot solen

Ull absorberer UV-stråler, slik som det har beskyttet sauer over millioner av år, vil det også beskytte barnet ditt. Derfor er ull perfekt for enhver uteaktivitet du finner på med din baby!
Å bruke ullteppe som vognteppe om sommeren når solen skinner sterkt, er ikke så dumt. Selv om baby ikke trenger å være tullet inn i det, er ullteppe perfekt babyteppe å bruke for å skygge for solen.
10. Naturlig motstand mot flekker
Den ytre delen av fibrene i merinoull forhindrer at flekker absorberes, samt forhindrer at støv og lo tiltrekkes.
Enda en grunn til å nevne at tanken om at ubehandlet ull ikke er praktisk tilhører fortiden. Ikke bare har du ullprogram på vaskemaskinen, men i tillegg er baby produktene av ull mer motstandsdyktige mot flekker. Midt i blinken for oss mødre dette her.

11. Naturlig ull er miljøvennlig
Ull er et naturlig produkt som er 100% nedbrytbar. Ullfibre vil naturlig spaltes i jord i løpet av noen år hvor de sakte vil frigjøre verdifulle næringsstoffer tilbake til jorden.
Sauene «dyrker» sin ull kun ved en naturlig blanding av vann, luft, solskinn og gress. Og med tanke på dyrevelferd og sprøytemidler. På OhdearBaby.no benytter vi kun sertifiserte ull merker som garanterer at sauen har det godt, spiser ute i naturen og lever fritt i en flokk. For at sauen skal ha det godt på beiten, behøves også en stuss i blant før sommervarmen slår inn for fult.
Er du interessert i dybden om hvordan ullfibre virker, har vi funnet en veldig godt forklarende video. I begynnelsen kommer det en forklaring på hvordan ullfibre er bygget opp, og avsuttes med hvordan ull er flekkbestandig og vannavisende til en viss grad.
Ullklær til baby og barn i ubehandlet ull – en voksende trend!

Ubehandlet merinoull er den største trenden innenfor babypledd og ullklær til nyfødt for øyeblikket. Mange vil nå ha et babyteppe i ubehandlet ull og babyklær som ulldress, babylue, ullbody, ullsokker, ullpysj.
Mye av grunnen bak den voksende etterspørselen etter ubehandlet ull de siste årene, er nok snakk om et grønt skifte. Det å velge naturlig. Samt diskusjonen om syntetisk behandlet ull, faktisk har alle de 11 superkreftene naturlig behandlet ull har.
Og selvfølgelig det faktum at de fleste av oss nå har moderne vaskemaskin med ullprogram på 30grader og et stort utvalge av naturlig ullvask. Slik som det norske merke På Stell Sitronsåpe. Med disse to tingene, trenger vi jo faktisk ikke Superwash i like stor grad lenger.
Spesielt oss med baby i Norge, med våre fire årstider. Vinter, vår, sommer og høst. Som vi nevnte over. Ubehandlet ull varmer, puster, avkjøler og beskytter. Ubehandlet ull er miljøvennlig, selvrensende og luftbestandig. Så, det er nok ikke rart at merinoull topper listen over ting mamma kjøper, strikker selv og får til sin nyfødte.
For de av oss som ikke klarer eller rett og slett ikke har tid til å strikke søt babygenser, ullsokker, ullteppe til vognen og koseteppe av mykeste merinoull, er det godt å ha pålitelige hender som kan gjøre det for oss. Selv om det aldri kan sammenlignes med bestemors hjemmestrikka ull, har vi på OhDearBaby.no funnet HVID, Cosilana og Bambolina. Små familiebedrifter som strikker babyklær og tilbehør med nesten samme preg som beste hjemmestrikk. Noen håndstrikker, noen har spesialdesignet strikkemaskiner. Men ALLE vever garn av ubehandlet ull, får ull fra små sauebønder som tar dyrevelferd på alvor og ullplaggene produserer familiemerke selv i Europa.
Kjapt om nyfødtklær i Superwash ull
Ullklær av behandlet ull er laget av ullgarn som har gått igjennom en syntetisk behandling. Hovedsakelig skilles det mellom to ulike behandlinsmetoder:
· Det å dekke over ullfibrene
· Det å oksidere vekk overflateskjellene i ullfibrene


Den første Superwash metoden, TEC behandlet ull, betyr at ullfibrene får et mikroskopisk belegg. Dette vil du finne med Joha ull og Lillelam ullklær.
Den andre metonde som går på å oksidere vekk, fjerne hårskjellene på ullfibrene, kalles Basolan 88 behandlet ull. Denne kvaliteten er hva Huttelihut ullfleece er laget av.
Begge behandlingsmetodene gir deg ullklær til nyfødt som er ekstra myke i berøring og mer brukervennlig (dette kan diskuteres). Er det selve maskinvasken du helst ikke liker med tanke på naturlig ubehandlet ull, er det den første, Superwash av TEC kvalitet du bør gå for. Dette er ullplagg som skal tåle hyppigere vask i maskin.
Det negative med begge metodene, er at det mest sannsynlig vil påvirke ullens naturlige superkrefter, enten svekke eller blokkere. Og at det er mer belastende for miljøet.
Det siste punktet, avhenger litt av hvordan man ser på det. For øker det levetiden på et plagg, er det jo mer miljøvennlig, selv om selve behandlingen ikke er det.
Husk alltid å kontrollere at nyfødt klær som er av behandlet ull, er sertifisert trygt. Enten gjennom OEKO TEX eller GOTS sertifikat. Da vet du at behandlingen ull har vært igjennom ikke går på bekostning av din babys trygghet.
På OhDearBaby.no kontrollerer vi at alle våre ullmerker er sertifisert trygge. Med superwash behandlet ull fra Joha, Lillelam, Huttelihut, Konges Sløjd og Liewood, garanteres du at ullklærne ikke bærer rester av kjemikalier som kan være skadelige.


For noen, samt i noen tilfeller, kan Superwash behandlet ullklær være et bedre valg. For eksempel om du ønsker en ulldress til baby som skal tåle litt røff behandling og hyppig vask. Men denne diskusjonen skal vi ikke fordype oss utti her. Vil du vite mer om behandlet vs ubehandlet ullklær (syntetisk vs ikke syntetisk behandlet ull), kan du lese vår artikkel Ullklær Baby og Barn – Guide til ulike ulltyper.
Vi ville bare gå raskt innom tema, for å gi deg et større innblikk av hvorfor vi mener ubehandlet ull mest sannsynligvis er det beste ull til nyfødt.

Tips til deg som førstegangsfødende:
Er du usikker på hvilken ull til baby som er best, mtp din hverdag og ditt behov, er et tips å kjøpe en omsalgsbody i behandlet og en i ubehandlet ull, og se om du merker noe forskjell. Vi skriver omslagsbody av en grunn, det er virkelig et nyfødt plagg som er helt suverent i forhold til nyfødt.
Kjøper du en omslagsbody i nyfødt str fra Joha (Superwash behandlet ullmerker) og en ullbody fra Cosilana (ubehandlet ull) , kan du jo finne ut hvilken ulltype eventuelt hvilket ullmerke du foretrekker. Føl litt på det. Kanskje du merker forskjell på hvordan baby opplever det, eller du merker at ubehandlet ull er styrete (spesielt om du ikke har et godt ullprogram).
Da kan du jo finne ut av hvilken ulltype du skal hold deg til, eventuelt hvilket merke, etterhvert som du må kjøpe inn litt større klær. Det er også supert om du kommer over ullklær på tilbud. Er det et merke og ulltype du har vært fornøyd med i str nyfødt, kan du jo kjøpe ullklær på salg fra et bestemt merke også i større størrelse. Så fort baby blir større har du ullklær du vet er perfekt for Dere.
Til slutt må vi jo avslutte med en liten søt kortfilm om ull!