Ull til Baby & Barn, hvilken ull er best? – Behandlet vs ubehandlet ull.

Naturlig ubehandlet ull, eller behandlet ull slik som Superwash? Hva er egentlig forskjellen, hva betyr de ulike behandlingsmetodene? Og, hvilken ullkvalitet bør du gå for mtp. ull til baby og barn?

På OhDearBaby.no finner du et bredt utvalg ull til baby og barn:


· Ren ull som ikke har blitt syntetisk behandlet. – Ullklær fra Cosilana, HVID og Bambolina.

· Superwash behandlet ull som gir deg ullklær som tåler ullprogram 40 grader. – Ullklær fra Lillelam og Joha ull.

· Basolan behandlet ull. Dette gir ull en ekstra mykhet og høyere brukervennlighet i forhold til vask, men uten at ullfibrene er dekket med en mikroskopisk hinne (mao. ikke Superwash). – Ullklær fra HUTTEliHUT

Ulike ulltyper – Fordeler og Ulemper.

Før vi forteller deg om de ulike behandlingsmetodene, deres fordeler og ulemper, må vi også nevne at alt av ullklær du finner på OhDearBaby.no ikke sprer mikroplast ved vask.

Vi tar kun inn Superwash behandlede ullklær hvor behandlingsmetoden er en kvae-basert «impregnering». Behandlingsmetoden er dessuten OEKO TEX 100 sertifisert, sertifisert fri for skadelige stoffer.

Uansett om det er ubehandlet eller behandlet ull du foretrekker å kjøpe, er det ullklær som brytes ned i naturen. Og av den grunn kan de kalles naturlig (dette er en evig diskusjon), selv om det ikke er riktig å kalle det helt naturlig ull.

Det vi kan si med den pågående diskusjonen om ull kan kalles miljøvennlig og/eller naturlig etter en kjemisk behandling, er:

1. Er du fan av tanken om at naturlig fibre er det beste for baby og barn – Velg «ubehandlet» ull.

Diskusjon eller ikke, denne ullkvaliteten er den eneste som kan garantere at ullklær beskytter ditt barn på samme måte som ullfibrene beskytter sauen fra vær og vind ute i naturen.

2. Miljøvennlighet: Faktisk så kan Superwash behandlet ull være mer miljøvennlig enn ubehandlet ull som ikke blir tatt godt vare på.

Det å redusere produksjonen av nye klær er faktisk en av de viktigste bidragene til miljøvennlighet. Er du dårlig på å ta vare på ullklær / har dårlig ullprogram / du ellers ikke benytter noe særlig ull, så kan faktisk Superwash behandlet ull være et mer bærekraftig valg for deg.

3. For ull som skal tåle stor slitasje samtidig som at det ikke klør, (Merinoull er ikke like slitesterk som grovere ull, som igjen klør), kan det å «pynte» på Merinoull med en syntetisk hinne være et Supert alternativ. Istedenfor å tilsette plagget polyester.

Her kan vi også nevne at det finnes naturlige måter å gjøre det på, slik som å lage ullfleece av ull/bomull blend eller for eksempel en ullstrømpebukse av en garnblanding tilsatt bomull.

Men igjen, når det kommer til røff behandling, vil helt naturlige ullfibre tape kampen.


UBEHANDLET ULLKLÆR TIL BABY OG BARN:

Behandlings prosessen til ubehandlet ull:

Det er jo egentlig feil å kalle ullgarn «ubehandlet ull». Vi vet jo alle hvordan saueull ser ut ute i naturen, det er ikke noe garn. Fra sauen til ullgarn, må det ha skjedd en behandling. Vi velger allikevel å være en del av de som kaller det ubehandlet ull, fordi alternative rett og slett er litt langt: «ull som ikke er behandlet syntetisk».

Fra sau til garn kort fortalt: Ull blir sortert etter kvalitet, vasket (såpe fri for syntetiske stoffer), børstet gjennom en kardemaskin, så i en spinnemaskin som strekker og tvinner ulla sånn at den blir til sammenhengende tråd. Til slutt kan garnet farges. Her kan det brukes naturlig farge fra planter, eller syntetiske fargestoffer.

Ullklær fra Cosilana og HVID har gjennomgått en ren naturlig prosess, fra såpe til farge.

Fordeler:

Helt naturlig ull som ikke har blitt kjemisk behandlet, og dermed garanteres det at alle ullegenskapene er godt bevart (Disse kan du lese om lengere ned) .

Naturlig ull er selvrensende og antibakterielt. Samt det beste valget for miljøet! Ubehandlet merinoull er nok det beste, men dessverre ikke alltid det mest praktiske. Men nye vaskemaskiner med godt ullprogram har løst mye av problemene forbundet med brukervennligheten. Norsk ull er for eksempel aldri Superwash behandlet.

Ulemper:

Tåler kun ullprogram (bra ullprogram!) 30 grader og håndvask max 30. Bør ikke vaskes hyppig, og bør legges helt flatt om vått.

Naturlig ubehandlet ull vil ofte gå igjennom en liten «nuppeperiode» frem til ullfibrene har stabilisert seg. Disse nuppene skal du faktisk la være, ikke fjerne, de detter av etter hvert. Ubehandlet ull er dyrere enn behandlet ull.

Produsenter av «ubehandlet» ull benytter ull blend garn for å gi ullklær ulike egenskaper. Ull-silke for ekstra mykhet og fjærletthet, ull-bomull for ekstra slitestyrke og praktisk bruk. Disse ulike ullblandingene og deres egenskaper kan du lese om nederst i denne artikkelen.

Merker som tilbyr ubehandlet merinoull: HVID, Cosilana, Bambolina, Layette

Ubehandlet ull, det beste ull for deg, om:

  • Du har vaskemaskin med bra ullprogram på 20/30 grader.
  • Du er på utkikk etter ull som vil ha alle ullegenskaper godt bevart.
  • Du ønsker å ta det mest miljøvennlige valget.
  • Du ønsker helt naturlig ull.
  • Du er klar for å behandle ullklær med kjærlighet. Må tørke flatt og du må bruke ullsåpe. Slik får du ullklær som varer.

TEC (TOTAL EASY CARE) MERINOULL: KVAE-BASERT SUPERWASH

Behandlings Prosessen:

Ullbehandlingen kalles TEC (Total Easy care), kvae-basert Superwash. Etter at ullfibre har vært gjennom en karde- og spinnemaskin, blir ull klor behandlet og så dekket over med en kunstig harpiks. Ikke det samme som syntetiske fibre. Belegget som påføres for å motvirke krymping er så tynt at du må bruke sterke mikroskop for å se det. Studier har også vist at metoden ikke påvirker at ull brytes naturlig i jord.

Fordeler:

En mikroskopisk tynn harpikshinne som gjør ull mer hverdagspraktisk i forhold til den moderne levemåten, med minst mulig påvirkning av ullens egenskaper. (Dette vil alltid være en diskusjon om behandling faktisk er nødvendig med dagens ullprogram). Behandling som kan bidra til lengre levetid, og dermed påstår mange mer miljøvennlig. Selv etter hyppig vask, vil TEC ullklær beholde «som nytt» utseende. De vil ikke krympe, miste formen, eller blekne. Babyklær forblir myke og behagelige så lenge plagget varer. Resultatet er biologisk nedbrytbart ull, og dermed kaller produsentene det naturlig.

Ulemper:

Selv om vi kanskje kan kalle det naturlig, er det egentlig ikke riktig å kalle det naturlig ull. Mest sannsynligvis vil noe av ullens egenskaper bli svekket, slik som de selvrensende, antibakterielle og temperaturregulerende og absorberende egenskaper.

Behandlingen kan kalles miljøvennlig, og fri for mikroplast, med det er fremdeles en behandling som etterlater seg spor i naturen som «ubehandlet» ull ikke gjør. Som bruk av klor.

Merker som tilbyr harpiks behandlet ull: Lillelam, Joha, Liewood

Baby kledd i Lillelam ulldress ligger på ryggen og ser opp. Ulldressen er i en beige-grå farge. Baby ligger på et teppe i omtrent lik frge som ulldressen.

Beste ull til baby for deg som mener det er viktig at:

  • Baby og barneklær enkelt kan vaskes i maskin, uten noe styr.
  • Ullklær som er brukervennlig i forhold til barn som griser mye, og det at du gjerne da kan slenge klær hyppig i vask.
  • Lett å ta vare på, og behandle på samme måte som det meste av garderoben.
  • Hverdagsklær med lang levetid.

BASOLAN 88 BEHANDLET ULL – SOFT CLASSIC MERINO

Fordeler:

Behandling som gjør ull mer brukervennlig; tåler hyppigere vask, motstand mot krymping, ekstra mykhet og motstandsdyktighet mot å miste fargen.

Behandlingen går ikke på å dekke over ullfibre (slik som harpiks behandling), men baserer seg på å etse bort overflaten for å gjøre ull ekstra mykt og mer hverdagspraktisk. Av den grunn er det noen som mener at denne behandlingen tar mer vare på alle superkreftene til ull, sammenlignet med Superwash ull.

Ulemper:

Selv om resultatet er naturlig ull, ikke dekket over med en hinne, er det egentlig feil å kalle det helt naturlig ull. Ullfibrene har jo gått igjennom en etsning. Noen av ullens egenskaper må ha blitt svekket på bekostning av ekstra mykhet og brukervennlighet (menes det).

Selv om Basolan behandling kalles miljøvennlig, fri for microplast, er det fremdeles en behandling som etterlater seg visse spor i naturen. Behandling er ikke «Superwash», slik som TEC behandling gir. Og vil derfor ikke være like «praktisk» i forhold til maskinvask.

Merker som tilbyr Basolan 88 behandlet ull: HUTTEliHUT

Behandlings Prosessen:

Under Basolan-prosessen blir ull behandlet med en organisk klor-forbindelse (Basolan 88), som etser overflaten av ullfiberen. Gjør ull mer glatt, glansfullt og mer krympebestandig. Basolan-behandlet gir en grad av anti-filting. Gir ullklær som er lett håndvaskbare og kan vaskes hyppigere enn ubehandlet ull. 

Beste ullkvaliteten om du:

  • Ønsker mye av det naturlig ull har å by på, men vegrer deg i forhold til tanken på pleien naturlig ull forbindes med.
  • Ikke har et ordentlig bra ullprogram på vaskemaskinen din.

Hvorfor ull til baby? – Ullens 10 Superkrefter!

1) Temperaturregulerende

Reagerer på endringer i kroppstemperaturen. Varmer når det er kalt, og virker avkjølende i situasjoner hvor barn er varme. Spesielt for en baby som ikke klarer å si ifra at de har det for varmt pakket inn i en vognpose, er jo dette en fantastisk egenskap i forhold til babyklær!

Denne temperaturregulerende kraften regnes med er en av hovedgrunnene bak forskningsresultater som viser at det å sove i Merinoull gir bedre søvnkvalitet. Dette gjelder både med tanke på ullpysj, samt bruk av ullteppe og overtrekksmadrass i ull. Og da nattpose mtp baby.

Flere studier er gjennomfør, både med eldre og yngre personer, og i ulike temperaturer (romtemperatur fra 17-22 og 30 grader ), med samme resultat. Så her også bevises det jo litt at ull kan du bruke hele året, sommer somvinter.

2) Ullklær er Fuktabsorberende

Ordet fukttransporterende er egentlig feil å bruke mtp ull. Selv om det stemmer at fukt vil bli transportert vekk fra huden og etterhvert ut i omgivelsene, skjer det gjennom at ull vil absorberer opp fuktighet, for så å fordampe det ut til omgivelsene (eventuelt opp til det neste kleslaget).

Baby tullet inn i en svøpepose sover i vogn. baby har smokk i munn og ved siden av seg ligger en koseklut med bamse som matcher svøpeposen.

I motsetning til for eksempel bomull, vil ull absorbere væske uten å gi en tung eller våt følelse; så lenge det ikke er mer væske enn litt over 30 % av sin egen vekt. Så selv om en ren ullbody kan føles klam fra utsiden, vil huden under faktisk være tørr og baby derfor føle seg tørr. Er du usikker på ull eller bomull til baby? Skal du kle baby i flere lag, er nok ull det beste mtp det innerste laget (så lenge baby ikke har lanolin allergi).

For de som ikke svetter mye og blir klissvåte, slik som baby, barn, og mange kvinner, er ren ull innerst et godt valg. For selv om ullen da er fuktig, så holder den på varmen, samt føles tør. Når det er varmt, vil ullens evne til å absorbere fuktighet gi en svalende effekt på kroppstemperaturen. Dette gjør at en tynn ullbody er suverent som det innerste laget også for sommerbaby.

3) Ullklær Varmer selv når vått

I motsetning til f.eks. bomull, vil baby ikledd en ullgenser holdes god og varm selv etter et vått uhell. Det fordi det oppstår en kjemisk reaksjon mellom ullfibre-molekylene og hydrogenbindingen, H2O.

Denne reaksjonen generere varme. Spesielt om vinteren i sikle- og gulpeperioden, hvor overdelen fort kan bli litt våt i kragepartiet, er jo dette en fantastisk egenskap. Ullbody og ulldress om vinteren sier vi!

Det samme gjelder siklesmekke for vinterbaby, gå for en siklesmekke i ull.

4) Hjelper mot eksem

Klinisk studie med eksempasienter viste at Soft Merino ullklær, reduserer eksemsymptomer. Med mindre baby ikke har lanolin allergi, vil ull minske risiko for eksem. Samt er lindrende for baby som allerede opplever eksem.

Studien ble utført med bruk av soft merinoull, ullfibre med mikron på 17.5 μm eller mindre. Alt av ullundertøy til baby og barn på OhDearbaby.no har mikron på 17,5 eller mindre.

Ulldress i tykkere ullkvalitet ment for ekstra varme, og ikke ment å være det innerste laget, har gjerne høyere mikron. Så lenge det er under 23, er det fremdeles «fine wool», omtales som kløfritt og kommer gjerne fra Merinosauen, som bærer på den fineste ulla.

5) Ull er et Svært Pustender fiber

Lar huden under få nok av luft. Huden er vårt største organ, og ull vil bidra med å la huden holde seg frisk og sunn.

6) Selvrensende, bakteriehemmende og luktbestandig

Naturlig ull vasker seg selv gjennom Lanolin. Bakterier og sopp trives ikke her. Du trenger derfor ikke vaske ullklær ofte, selv ikke om de gulpes på.

Tørk over med en våt klut, eller heng det opp på baderommet mens du dusjer. Dette er også grunnen til vår anbefaling av ammeinnlegg i ull. Det holder pupper varme og infeksjoner vekk.

Her skal det nevnes at de selvrensende egenskapene er bedre hos ubehandlet enn behandlet ull. Men gode behandlingsmetoder (les om de lengere opp, under behandlet ull) bevarer fremdeles denne superkraften, selvfølgelig i en litt svekket variant.

7) Ull beskytter mot sol

Ull absorberer faktisk UV stråler. Og slik som den beskytter sauene fra solen selv på de høyeste fjelltopper, vil ull beskytte barnet ditt fra de skadelige solstrålene.

8) Elastisk, slitesterk og motstandsdyktig mot rynker

Ullfiber er svært slitesterk og elastisk, kan bøyes tilbake mer enn 20 000 ganger uten å gå i stykker. For å sette dette i perspektiv, kan bomullsfiber bare bøyes 3000 ganger før den går i stykker. Dens naturlige elastisitet gjør ull også motstandsdyktig mot rynker.

Tørre ullklær kan du bare kaste inn i en skuff, uten å bekymre deg for at baby ender med å se «ustelt ut» med krøllete klær. Ullfibre kan strekkes så mye som 50 prosent av sin opprinnelige lengde når det er vått og omtrent 30 prosent når det er tørt. Dette er også grunnen til at ubehandlet ull må tørke flatt for å ikke ende med en «ny form». Har du vært uheldig og klart å krympe en ulldress, kan du prøve å legge den i vann og så strekke den ut igjen!

9) Motstandsdyktig mot flekker

Til en viss grad er ull vannresistent. Vi nevnte jo lenger opp at ull absorberer veske fra huden. Den riktige formuleringen er at den absorberer væskedamp. Det vil si at ull vil absorbere fukt fra hud, men alikevell vil for eksempel lette vanndråper fra regn og flekker ikke absorberes inn med det første.

Lette vanndråper og flekker vil kun legge seg på overflaten eller renne av stoffet. Du kan derfor tørke fort av en flekk på en ullgenser uten at flekken har rukket å sette seg, i motsetning til om genseren f.eks hadde vært i ren bomull. Hvor flekken med en gang hadde festet seg.

10) Ull smelter ikke

Ull er det fibre som antennes dårligst og brukes derfor som tekstil i brannvern. Temperaturen må helt ned i 570-600 ° C før ull antennes, og ull vil ikke smelte eller dryppe. Bare aske, slik som håret vårt. Forhåpentligvis skal ikke det ha noe å si forhold til baby- og barneklær, med mindre det ikke er snakk om å sitte rundt et bål. Men, allikevel en egenskap som er verdt å nevne i forhold til barnas trygghet.

OG! Ull er 100% biologisk nedbrytbart og slipper ikke ut mikropplast under vask.

Ullklær i 100% Ull VS Ullblend

Spesielt med tanke på ull som kun har blitt behandlet naturlig, kan det å blande ull med de naturlige fibrene bomull og silke «forsterke» ullens egenskaper på et ønsket område. Silke brukes for å gi en ekstra mykhet, med et silkemykt og fjærlett resultat. Mens bomull brukes for å gjøre ullplagg mer slitesterke.

Du vil også finne ull i blanding med syntetiske fibre som Polyester, slik som HUTTEliHUT Elefanthut, som gjør at ulluen vil tåle å bli dratt i samt gjør ulluen vindtett. Og selvfølgelig bambus-ull blanding, har blitt så populært at det faktisk har fått et eget navn, Bambull.

Videre kan du lese om alle de ulike garnblandingene du finner på OhDearBaby.no, dens fordeler og dermed hva slags type ullplagg den eventuelle ullblandingen kan være smarte å benytte til.

BABYTØY I 100% MERINOULL

Her får ullens egenskaper den beste virkningen, da hele garnet består av fibre med samme superkrefter som jobber sammen. Plagg i 100% merino vil passe på at baby og barn har den beste, naturlige temperaturen (varmer og avkjøler ved behov). Ullklær i ren ull kvalitet, er den eneste kvaliteten som er helt selvrensende og antibakteriell. Verken bomull eller silke kan rense seg selv (de inneholder ikke lanolin) og heller ikke varme i våt tilstand. Dermed vil disse egenskapen bli svekket med garn som er en blanding av disse fibrene. Ikke helt forsvinne, men være litt dårligere på disse områdene.

Vi anbefaler 100% Merino til:

  • Babyklær som skal varme, beskytte og regulere temperaturen etter behov: Slik som babytøfler, ulldress, vognteppe, svøpepose, babyvotter og babylue. Dette på grunn av de fantastiske egenskapene om at ren ull varmer når kalt, og virker nedkjølende når kroppstemperaturen er høy.
  • Klær som skal være tett oppi babymunnen: kosebamse, smokkesnor, siklekrage og babylue. Dette fordi ren ull, selv med flekker, skaper et hygienisk miljø. Bakterier trives ikke her.
  • Undertøy som body og stilong, spesielt om vinteren. Med sine absorberende egenskaper, vil ull føles tørt og behagelig helt opp til den har absorbert 30% fukt av sin egen vekt. Merinoull har desutten bevist å hjelpe mot eksem.
  • Pysjamas, sovepose og overmadrass – Med alle sine egenskaper vil ull skape det perfekte sovemiljøet. Studier har vist at ren ull gir bedre søvn: lenger, uavbrutt søvn, samt at vi sovner fortere i ull. Dette med romtemperatur under 22 grader.
  • Ammeinnlegg i ull! – Holder puppene varme og bakterier borte. Motvirker brystbetennelse.

MERINOULL + SILKE BLEND

Utviklet for den mest sensitive babyhuden. Dette er fjærlett ull, perfekt ull for spedbarn og deres sensitive nyfødthud. Babylue til nyfødt, ullbody til nyfødt, generelt babyplagg som er i kontakt med naken babyhud eller ullplagg til baby som stort sett ligger og er tullet i babyteppe og andre varme ting. Silke er faktisk noe mer slitesterk enn ull, og det er en naturlig forklaring på hvorfor: I motsetning til ullfibre som er ment å beskytte sauen fra vær, vind og sol, ikke råvdyr. Er silkefibrene vevd av silkelarven for å være en beskyttelse fra råvdyr, under puppe tiden. Ubehandlet, naturlig ull kan derfor gjøres ikke bare mykere, men også noe mer slitesterkt. 

Silke varmer mindre enn ull. Og i likhet med ull, kan silke absorbere fukt opp til 1/3 av sin egen vekt, uten å kjennes våt. Dette gjør ull/silke blend super mtp ullklær til sommeren, undertøy og pysjamas. 

Vi anbefaler ull/silke blend til:

  • Undertøy til baby og barn med ekstra sensitiv hud 
  • Ullklær for sommeren – Ull/Silke blend varmer mindre en rent merinoull. Med en ull/silke body vil enhver sommerbaby ha det svalt og behagelig.
  • Deg som ønsker naturlig, ubehandlet ull, men skulle gjerne hatt den ekstra Super Soft følelsen Superwash gir – Silke gir ullklær en ekstra glatthet, glans og mykhet.
  • Pysjamas – Spesielt for sommer eller for baby og barn som er varme av seg. Ull/Silke føles svalere enn rent ull, uten å ødelegge for de fantastiske ull egenskapene. Ull er bevist å være helt gull å sove

ULL + BOMULL BLEND –

Denne blandingen liker vi å kalle «Naturlig Superwash». Bomull gir ull mer rom for hyppigere vask og røffere behandling. Studie har vist at Ull/bomull blendCosilana ullfleece av økologisk bomull og ubehandlet jomfruull – varm og ekstra slitesterk babyull. Dette er kanskje det vi kan kalle den mest brukervennlig ull for deg som er baby mamma. Varmt babyteppe og ulldress som skal brukes mye ute, inne, på gulvet, i bilstol og generelt opplever røffere behandling og oftere behøver vask.

Spesial ullmix til baby av organisk silke, økologisk bomull og ubehandlet merinoull – litt av alt; skånsom, varm, pustende og praktisk. Fjærlett ull-silke blend forsterket med økologisk bomull. Om du trenger en deilig ullbody til baby som har kommet i den gule bæsjeperioden, og nå må bodyen vaskes etter hvert bruk 😛 Da er jo denne ullmixen perfekt!

BAMBULL – BAMBUS INNERS, ULL YTTERST