
En nylig publisert rapport av Folkehelseinstituttet (FHI), 09. september 2023, avdekker bekymringsverdige funn om miljøgifter i norske barn og ungdommer. Nesten alle de 669 deltakerne i studien (barn i alder 7-14år) hadde høyere nivåer av Bisfenol A (BPA) enn det som anses som trygt.
Som småbarns-mamma har denne rapporten virkelig fått meg til å tenke.
Det er på tide å gjøre noe med det! Det er på tide å bli kvitt en del «moderniserte» snarveier, og kutte ned på plast. Før det er for sent.
For å hindre inntak av bisfenol A og alle andre Bisfenol typer, må vi nok tilbake til steinalderen. Umulig oppgave. Men det å redusere bruken, bør vi alle få til!
Hva er Bisfenol A og hvordan får barn i seg BPA?
Bisfenol A (BPA) er et industri-fremstilt kjemisk hormonhermende stoff. Det FHI bl.a. skriver om BPA, er at det hoper seg opp i kroppen over tid og er mistenkt for å ha helseskadelige effekter på blant annet nervesystemet, reproduksjon (fruktbarhet og svangerskap) og adferd. I tillegg er det mulig at stoffet har effekter på overvekt og regulering av blodsukkeret.
Barn kan få i seg BPA der det forekommer:
- Mat og drikke som er forurenset med BPA
- Absorbere i huden og deretter blodet, gjennom kosmetikk og klær.
- Puste det inn med støv
- Gjennom leker de putter i munn
Bisfenol A brukes for å fremstille noen typer plast for å gjøre det mer holdbart. For eksempel i produksjon av matboks, drikkeflaske, barneservice, samt ting som leker og kosmetikk-emballasje. BPA finnes dessuten i visse syntetiske klær, kassalapp-kvitteringer og støv i huset gjennom mikroplans.
Plast som inneholder BPA vil gi fra seg mikroplast som inneholder BPA.
Med tanke på baby og barn, er versingene plast matbokser / drikkeflasker, hermetikk / boks-mat, leker av plast, hudpleie og hygieneprodukter emballasje, smokker / tåteflasker som ikke er BPA frie og syntetiske klær.
En annen grunn til bekymring, er «hvitvasking» av plast med å merke den BPA fri. Ja for det er fritt for Bisfenol A, men kan fremdeles inneholde Bisfenol AF, B, F, S, og BP. Som kan ha samme negative helseeffekt som slekningen A.
11 grep for å redusere inntak av BPA hos barn:
- Bruk Matboks og drikkeflaske i metall, silikon eller glass. Ikke plast!
- Barneservice i Silikon, metall, glass eller porselen. Ikke plast!
- Gi tåteflaske i glass eller silikon. Ikke plast!
- Ikke la baby putte våtserviett pakke i munn, kjøp da våtserviett etui.
- Velg leker i tre, naturgummi, stoffleker og silikon. Reduser mengden plastleker.
- Mer hjemmelaget Babymat og mat vi gir barna generelt – reduser bruk av hermetikk og ferdigmat!
- Økologisk Hudpleie, helst naturlig.
- Baby og Barneklær i mest mulig naturlig fibre – ullklær, bomull, silke, bambus.
- Dropp plastfolje hjemme! Bruk oppbevaringsbokser.
- Støvsug og vask over støvet litt oftere.
- Si nei til Kassalapp-kvittering.
1. Matboks og Drikkeflaske i Metall eller silikon

Dropp plast i alt som har med matboks og drikkeflaske å gjøre! Ja, du kan nå få kjøpt matboks i BPA fri plast, men spørsmålet her er om BPA erstatningen er noe bedre.
Flere forskere mener at matboks og drikkeflaske i plast merket BPA fritt, er minst like farlige som før. De forurense maten med «nye» typer Bisfenoler som nå erstatter A. Det verste med BPA fri plast, er at mange tenker dette da er trygt, og vi kjenner ikke den potensielle risikoen de kan ha for helsen vår enda.
Det tryggeste, velg en metall matboks og drikkeflaske i rustfritt stål, glass eller silikon.

Liewood matboks er i rustfritt stål, med et tett silikon lokk. 0% Plast. Null risiko for Bisfinol A eller en ny Bisfenol erstatning. Du finner Liewood Matboks i ulike størrelser:
Stor Liewood Matboks med Flere rom – 2000ml
Liten Liewood Matboks med Flere rom – 900ml
Liewood Snackboks 2pk – 175 og 400ml
Det som skiller Liewood matboks fra andre metallmatbokser er deres silikon-lokk. Dette lokket er tett og enkelt for barn å håndtere på egenhånd. Silikon-lokk vil ikke få bulker, og dermed alltid passe. Ofte er det lokket som er det svake punktet i en metall matboks; ikke tett og kan få et slag slik at det blir hardere å få det på. Dette har Liewood løst godt i sitt design!
2. Barneservise i Silokon, ikke plast.

På lik linje som matboks og drikkeflaske, bør maten barn spiser hjemme i minst mulig grad være i kontakt med plast. Tutekopp, babybestikk, barnetallerken og skål, du finner alt dette plastfritt! Tre, glass, stål og porselen er selvfølgelig bra, men kanskje ikke alltid så praktisk.
Spisesett i silikon har mange fordeler: uknuselig, lager ikke riper, gir barn godt grep, tåler oppvaskmaskin, tåler mikro og tåler stekeovn opp til 160-200 grader.
Når du kjøper barneservise i silikon, se alltid til at silikonen er av matvaregodkjent silikon av høy kvalitet. Høy kvalitet kan enkelt dømmes på temperaturen den tåler. God silikon vil f.eks tåle stekeovn på opp til ca 180 grader. Liewood Spisesett i silikon tåler temperaturer helt opp til 200 grader!
3. Bruk Tåteflaske i Glass eller silikon.

I Norge ble tåteflasker med Bisfenol A (BPA) forbudt i 2011. Isteden har det kommet en del plast tåteflasker merket BPA fri. Men, slik som jeg nevnte under matboks i BPA fri plast, er BPA fri plast minst like farlig. Bisfenol A kan være erstattet med Bisfenol S (BPS) . Forskning viser at BPS er minst like skadelig, likevel selges det som «hvitvasket plast», BPA fritt.
I en artikkel på forskning.no sier kjemiker Martin Schlabach ved Norsk institutt for luftforskning at han mener resultatene av forskning på BPS og andre komponenter i «BPA-fri plast» er urovekkende.
«Plast har mange fordeler framfor glass og metall. Det er lett og holdbart og lite knuselig. Men kanskje har vi byttet ut mange ting med plast uten å tenke skikkelig over konsekvensene.»
Jeg sier; Velg Tåteflaske i glass eller silikon. Nå har det jo kommet så mange bra på markedet:
- Glass tåteflaske: BIBS tåteflaske
- Silikon Tåteflaske: Élhée Tåteflaske

Élhée tåteflaske (bilde) er utviklet av en mamma i Frankrike som selv var bekymret over at hun som ikke kunne amme naturlig, måtte ty til å mate sin nyfødte gjennom plast. Hennes tåteflaske garanterer plastfri mating. Élhée tåteflaske er en patenterte tåteflaske spesialdesignet slik at melk kun kommer i kontakt med medisinsk silikon. Garanterer ren morsmelk / morsmelkerstatning.
For deg som pumper, har Elhee utviklet adaptere. Slik at du også kan pumpe plastfritt! Du finner både adapter til Medela brystpumpe og adapter til Avent Brystpumpe.
4. Pakk våtserviettene i Våtserviett Boks / Etui

De fleste små synes det er utrolig gøy å få holde på med våtserviettpakken under bleieskift. Mindre gøy er hva barn faktisk kan få i seg gjennom emballasjen. Spesielt når du ser at «malingen» fra emballasjen forsvinner.
Et enkelt triks er å kjøpe en våtserviett boks eller etui. Her igjen, ikke plast! Ønsker du en litt hard boks, får du Liewood våtserviett etui i silikon, ellers får du Cam Cam Copenhagen våtserviett etui i økologisk bomull. Stoffetui er jo litt morsommere for de minste. Da beholdes jo lydeffektene.
For deg som liker og strikke eller sy, er jo våtserviett etui et fint prosjekt og unik babyshower gave / nyfødt gave – hjemmelaget våtserviett etui. Ja!
5. Gå for leker i tre og andre plastfrie alternativer.

Er det en ting som burde være lett, er det å droppe det meste av leker i plast. Det er sunt for barn, planeten og i mine øyne også lommeboken. Spesielt treleker.
Leker i tre gir som regel lang lekeglede og er av evigvarende kvalitet. Bare tenkt på den gode gamle Brio togbane. Den nye nå er Grimms leker. Anbefales!
Ja, en treleke er kanskje dyrere, men i lengden tror jeg du sparer deg for en del penger om du ikke gjør det som vane at barn får masse «plastic-fantastic» leker som er gøy i 2 måneder eller blir ødelagt ved at de knekker.
Leker som styrker sunn utvikling
I tillegg til de overnevnte fordelene er leker i tre med på å styrke barnets motoriske evne, kreativitet og fantasi på en hel annen måte enn de aller fleste plastikk leker. Spesielt de med lyd og lys effekter. Med en brannbil leke i tre er det barnet selv som må stå for «bæbu-bæbu», det å dra ut stigen, det å kjøre bort for å slukke brannen. Ingen knapper eller spesialeffekter som hjelper til.
En annen fordel er grepet. Både treleker, leker i silikon og stoffleker gir barn et godt grep for å utvikle god motorikk. Plast er jo alt for glatt!
6. Mer hjemmelaget babymat , mindre hermetikk og boksmat.

De siste årene har det pågått en lang diskusjon om hjemmelaget barnemat vs kjøpe ferdig på butikk. Diskusjonene har først og fremst handlet om næring i butikk babymat på boks, flaske, klemmepose osv. Men nå dukker jo enda en viktig faktor. Hva med emballasjen den kommer i?
Babymat på glass: Glass er jo trygt, men undersiden av lokket er belagt med en tynn hinne som ikke er fult så trygg. Tidligere inneholdt den Bisfenol A, nå har den mest sannsynligvis blitt erstattet. Men som vi skrev over, Bisfenol A-erstatningen er mest sannsynligvis ikke bedre.
Babymat på kartong: Alle pappkartonger med flytende mat på innsiden er belagt med et tynn plasthinne. Mye bedre enn den gamle hermetikk boksen belagt med epoksyplast. Men spørsmålet er jo da, hva sier forskning om denne typen plast om 10 år?
Ferdig babymat på Klemmepose: De aller fleste klemmeposer jeg har kommet over, kommer med en tut av plast. Så bare her har vi et lite problem. Klemmepose uten plast-tut er nå introdusert av GroGro. Av miljøhensyn er det et mye bedre alternativ, reduserer plastforbruket med hele 56%. Men enhver «engangs» klemmepose har plast i direkte kontakt med maten fra innsiden av.
Jeg prøver ikke å si at å kjøpe ferdiglaget babymat er helt «Fy Fy». Det er jo drømme-scenario å kun gi barn hjemmelaget mat. Men som småbarns mamma i fulltidsjobb, vet jeg alt om at noen ganger må man bare. Det vi kan gjøre, er å redusere mengden ferdigmat for å redusere risiko for at våre barn får i seg for mye miljøgifter.
Går du til innkjøp av gjenbrukbare klemmeposer i silikon og mattermos, kan du jo lage opp store mengde babymat av gangen og fryse ned. Silikon klemmeposer kan du jo fryse ned og ta ut når du trenger. Mattermos er perfekt om du ønsker å ta med deg varm babymat på tur.

Prøv å lag mat litt mer fra bunn
Små skritt, stor forskjell!
Igjen, å kvitte seg med alt som ikke kommer i sin naturlige form, er umulig oppgave med mindre du ikke skulle stått på kjøkkenet hele dagen. I det daglige må vi kunne kjøpe pålegg, bønner på boks, makrell i tomat osv., uten dårlig samvittighet. Tingen er å prøve å redusere litt.
Hermetikk vs Pappkartong
Hermetikk har fort begynt å forsvinne fra butikkhyllene og blitt erstattet med boksmat. Allerede i 2009 ble det påvist altfor høye verdier av Bisfenol A i hermetiks mat. Men i likhet med hermetikk, er pappkartongen også belagt med en plasthinne. En annen type plast, matsikker plast, fremdeles ikke plastfritt.
Vi får håpe vi vet mer rundt pappkartongen og dens trygghet nå som hermetikken allerede har fått sitt røde kort. Til nå har fokuset vært rundt hermetikk. Dessverre så er den eneste forskningsrapporten jeg har kommet over i henhold til TetraPak (en type pappkartong flere produsenter bruker), konkludert med at den tynne plasthinnen på innsiden kan lekke hormonforstyrrende stoffer.
7. Velg økologisk og naturlig hudpleie og solkrem til barn.

Det sikreste er å velge økologisk og mest mulig naturlig kosmetikk. Med naturlige ingredienser vet du at barnet ikke smøres inn med ting som Bisfenol A og andre hormonhermere.
Er produktet merket 100% naturlig, er Svanemerket eller merket med Blomsten, inneholder ikke produktet noen hormonforstyrrende ingredienser slik som Bisfenoler.

Er det ikke 100% Naturlig, og ikke merket med en kjent sertifisering, se til at produktet ikke inneholder
- Bisfenol A (BPA
- Parabener
- ftalat
- PCB
- nonylfenoler
- oktylfenoler
- TBT – tinnorganiske forbindelser
Du kan lese mer om disse på Miljøstatus.
8. Klær til baby og barn i naturlige fibre – ubehandlet ull er gull!

Slik som huden absorberer inn Bisfenol fra såper og kremer, vil huden absorbere inn Bisfenol fra klær.
Klær som garantert ikke inneholder Bisfenol er ullklær, bomull og andre naturlige fibre. Her vil jeg og nevne at det beste alltid er å velge økologisk kvalitet. For selv om det kanskje ikke er Bisfenol, kan det likevel forekomme andre kjemikalier du ikke ønsker at babyhuden skal absorbere.
Personlig vil jeg anbefalt deg å velge babyklær i ubehandlet ull.
Naturlige ullklær har mange fordeler:
- Antibakterielt
- Delikat mot hud – Merino bevis å være bra for utslett- og eksem utsatt hud
- Fremmer bedre søvn!
- Du trenger ikke å vaske dem ofte, naturlig ull vasker seg selv!
- Garantert fri for Bisfenol og annet skadelig tull.
Merker som tilbyr økologisk ullklær til baby og barn:
Vask babyklær separat fra syntetiske klær
Viktig! Vasker du en ullbody med din sports-bh eller treningstights som inneholde Bisfenol, vil Bisfenol kunne smittes over under vask. Dette er jo spesielt viktig for undertøy, sengetøy og nyfødt babyklær. De minste liker jo å putte alt i munn, selv om det ikke er i direkte kontakt med huden.
9. Dropp plastfolje! Bruk matbokser i metall, glass eller silikon.
Plastfolje burde nesten forbys å ha til hjemmebruk i et land som Norge, spør du meg. Det er jo en miljøversting, på alle måter. Og helt unødvendig.
Bruk det du har hjemme. Matboks, gammelt syltetøy-glass, en skål med en asjett over. Her må jeg og nevne om at du ikke bør bruke en gammel isboks. De er ikke ment som gjenbruk og vask i maskin. Om du skal bruke en plastikk boks til matoppbevaring, sjekk koden under og unngå plast som er merket med 3 , 6 eller 7.
10. Støvsug og vask vekk støv litt oftere
Siden det er umulig å unngå plast i vår tid, må vi være ekstra flinke til å vaske vekk støvet som samler seg opp. Støvet inneholder også mikroplast hvor noe igjen inneholder Bisfenol.
11. Si «Nei takk» til kassa-kvitteringer du ikke behøver.
Noen kassalapper er verstinger når det kommer til Bisfenol. Så hvorfor risikere det om du ikke har behovet for lappen? I de fleste butikker har du jo nå en skjerm for kontroll.
I 2012 gjennomførte Kemikalieinspektionen i Sverige en risikovurdering av bisfenol A i kvitterings- og billettpapir laget av termisk papir ( det som ofte brukes i kvitteringer). Denne vurderingen viste at eksponering for bisfenol A via kvitteringer på termisk papir kunne nå et nivå som kan ha skadelige effekter på foster- og småbarnsutvikling. Det ble anbefalt et nasjonalt forbud.
Nå har de fleste godt over på BPA fri termisk papir, men er det noe bedre? Her er Bisfenol A erstattet med S.
Min konklusjon. Si nei til kassalapper du egentlig ikke behøver! Bisfenol S er ikke bedre enn A!
Legg igjen en kommentar