5 viktige Stellebord Råd for Trygg & Behagelig Stelleplass hjemme.

oppbevaringskurv-stellebord-bambus-viscose-layette-woods-stelleplass-baby

Innrede stellebord? Husk å skille baby-vennlig fra Insta-vennlig. Som førstegangsfødende i 2023, har du et hav av muligheter. Men alt er ikke like bra og trygt.

Før du kjøper stellematte og starter innredning av stelleplassen, dobbeltsjekk at din valgte løsning tilfredsstiller det å være en god og trygg stelleplass:

1. Sertifisert trygge tekstiler og materialer

2. Lett å holde hygienisk og ryddig

3. Et sted hvor baby føler seg trygg (emosjonell trygghet)

4. Fysisk trygg stelleplass = alle nødvendigheter en håndlengde unna

5. Farger og mønster som fremmer behag, ro og god følelse.

Nederst i artikkelen finner du fine stellebordtips for en velfungerende stelleplass, for deg som er på utkikk etter noen innspill til fine ideer.

1. Sertifisert Trygge tekstiler og Materialer

liten baby kledd i en lyseblå langermet body ligger oppå en beige sammenleggbar stellematte. Stellematte har en lomme på hver side, den ene fylt med rene bleier. Ved siden av baby ligger en gul gulpeklut med kosedyr i form av en stjerne, smokkesnor med en frigg smokk festet til seg og en biteleke i tre.

Sørg for at stellebordinnredningen din ikke bærer rester av noe som kan være helseskadelig eller usunt.

Hold deg derfor alltid til stell og pleie produkter som er sertifisert trygge gjennom pålitelige kontrollorganene. OEKO-TEX og GOTS er to eksempler på sertifikater du kan se etter.

Spesielt med tanke på stellematte, gulpekluter og babyhåndkle er dette ting som skal være nær naken babyhud og som i tillegg fort vil havne i munn.

Baby ligger oppi en stellekurv pakket inn i et hvitt håndkle med hette og ører. Baby pusler med en babybørste i tre.

Alt nytt er interessant, og må smakes på. Alt med en rar tekstur eller ting som lager lyd ved berøring, som babybørste og våtserviett pakke, vil fort kunne ende opp som en liten babyleke under bleieskift. Vi anbefaler derfor kun sertifisert trygge babyprodukter uansett om det er ment for ansikt eller ikke.

Nå som vi nevner våtservietter, Husk våtserviett etui! Da slipper du å risikere at baby får i seg plast og kjemikalier fra pakken.

På OhDearBaby.no tilbyr vi kun babyklær og babyutstyr som er sertifisert trygge. Noe vi personlig kontrollerer når vi vurderer å ta inn et nytt merke.

2. Stelleplass du lett kan holde ren og hygienisk

Stellematte vanntett 50x70 Layette Forest

Med tanke på hygiene, er det stellematte det først og fremst er viktig å tenke på. En vanntett stellematte er definitivt det mest praktiske valget.

Det lar deg rengjøre stellematten med en fuktig klut eller våtserviett etter hvert bruk. Du slipper å måtte vaske hele trekket på stellematten i det babyen tisser før ny bleie er på plass (dette vil definitivt skje!). Samt slipper å måtte styre med at madrassen må luftes / renses fordi tisset har gått igjennom.

På den andre siden, er vanntett stellematte mindre miljøvennlig. For deg som er opptatt av minst mulig plastforbruk, anbefales en stellematte med avtakbart trekk i økologisk bomull eller en stellekurv med vaskbart stelleunderlag.

Liewood Stellematte, Cam Cam Copenhagen og Konges Sløjd Stellematte er begge designet som stellepute med avtagbart trekk i økologisk bomull. Trekket er dessuten akrylbelagt. Det vil si at du kan tørke og vaske over etter hvert bruk på lik linje som en vanntett stellematte.

Men, ved større uhell må da trekket tas av og vaskes. Har det kommet seg ned i madrassen, anbefales ned å luft-tørke madrassen og eventuelt bruke På Stell Sitronsåpe med fuktig klut for å fjerne flekker.

En god stelleplass, er lett å holde ryddig. Søppelbøtte med pedal og oppbevaringskurver er ting du bør inkludere i innredningen.

Ethvert stell og pleie produkt bør ha sitt organiserte hjem på stellebenken, istedenfor at det ender strødd utover. Når det er sagt, velg oppbevaringskurver/ bokser som lett kan vaskes og som bidrar til en ryddig følelse. For eksempel ved å velge fine kurver som matcher stellematten.

3. Stelleplass hvor baby føler ro og trygghet

Liten baby ligger på en Stellematte og blir skiftet på. Stellematten er hvit med små, beige og lyseblå motiver av ting på himmelen. Ved siden av stellematte ligger en matchende oppbevaringskurv fylt med gulpekluter og rene bleier, et våtserviett etui med våtservietter oppi, babysalver, smokk og en biteleke.

Stellematte med høye kanter er ikke bare til for å motvirke at baby snur seg. Dette er nemlig et design som vil berolige babyen, på lik linje som babynest og moseskurv gjør.

Spesielt med tanke på den første tiden med nyfødt, bør stellematte oppleves behagelig, deilig og trygg. Det er en stor og skummel overgang fra å vær inni magen, til det å være på utsiden i din omfavnelse, til det å bi lagt vekk fra din kroppsvarme.

Et godt tips er å velge en stellepute med opphøyde kanter eller stellekurv med madrass. Dette er definitivt de to stellemattedesign som i størst grad er formet for å gi baby emosjonell trygghet.

En baby som føler seg trygg og behagelig, er rolig. Rolig baby under bleieskift, gjør det både enklere og mye koseligere. Har den lille først funnet roen og trives på stellematten sin, vil dette forbli et sted hvor både mor og baby trives ut bleieskiftperioden.

4. Organiser alle nødvendigheter en håndlengde unna!

Baby ligger på en Stellematte fra Cam Cam Copenhagen. En hvit stellematte dekorert i et brun-beige kløvermønster. Ved siden av stellematte ligger det et matchende våtserviet etui fylt med våtservietter og en matchende rektangulær oppbevaringskurv med håndtak. Den har to skillevegger på innsiden som danner tre rom. Den ene fylt med rene bleier, en annen fylt med to babykremer / salver og den siste med rene gulpekluter. Baby er kledd i en beige rib body som matcher mønsteret til cam Cam Copenhagen.

Trygg stelleplass oppnår du ikke bare gjennom en trygg stellematte av trygge tekstiler. Innredning som eliminerer sjansen for at du glemmer deg bort og forlater babyen for å hente noe du trenger, er minst like viktig.

At alle ting du trenger som bleier, våtservietter, babykluter, salve, rent skift osv. er en armlengde unna stellematten er en fin regel å holde deg til når du innreder stelleplassen. Ha gjerne skuffer eller hyller over og/eller under, og et par oppbevaringskurver/ bokser for bleieskift-nødvendigheter.

Vi anbefaler deg å ta en titt på Stellebord oppbevaring fra merker som også tilbyr stellematter. Babymerker har erfarne designere som vet hva som er praktisk med tanke på stellebenk. Fra størrelsen på kurven til smarte detaljer.

Oppbevaringskurv til stellebord fra Cam Cam Copenhagen. Rektangulær stoff  Stellekurv med håndtak. Innsiden har 2 skillevegger på innsiden for å organisere bleier og andre stellematte tilbehør.
Cam Cam Copenhagen har mange fine og smarte stellebord produkter verdt å ta en titt på. Alt er økologisk.

Bleier, våtservietter, vaskekluter og salve er smart å ha rett ved siden av stellematten, ikke gjemt i en skuff eller hyller. For det første kan da enhver hjelpende hånd lett se og finne det som trengs for å skifte bleie.

For det andre, spesielt om du har en partner som ikke er den flinkeste til å rydde ting fint på plass etter seg, fremmer det at ting havner tilbake på plass og ikke bare slengt på benken. Jo kortere vei på plass, jo letere er det å putte det tilbake igjen.

For deg med partner: Det er lurt å lage en liten regel innad i familien at stellebordet skal forlates ryddig. Da slipper nestemann å bli frustrert.

Organiserer du en stelleplass hvor punkt 2, 3 og 4 er tilfredsstilt, er det lett å oppnå kravet om å alltid forlate stellebenken klar for neste bleieskift.

5. Farger rundt Stellebenken er en viktig faktor

Stellebord innredet maritimt. Hovedfargen er hvit / kremhvit med blå og gul i detaljene. På stellebenken er det en stellematte, babyhådkle med hette, oppbevaringskurv og gulpekluter. Over stellebordet er det hengt en hylle med knagger. Fra den ene knaggen henger et swaddle teppe. Alt av babyprodukter er dekorert i et mønster med motiver av sjødyr; delfin, sjøstjerne, hval etc.

Farger er en av de største sansepåvirkningene vi har til disposisjon. Bruk farge-psykologi for å innrede en stellebenk som gir baby og deg den ønskede følelse.

Først og fremst bør det handle om ro og følelsen av omsorg. Rolig baby gjør det enklere og koseligere.

Dessuten ender stellebenken ofte med å være et sted for mye mer enn bleieskift. Et sted for kos, skravling, det å bli kjent med baby fra topp til tå. Av den grunn kan det være lurt å omringe stellebordet med farger som beriker slike kosestunder:

Babyen ligger på stellematen i Forest mønster fra Layette. Mammaen står rett ved siden av og skifter bleie på babyen. Babyen er tullet inn i badehåndkle. Ved siden av stellematten ligger oppbevaringskurv med bleier og salver. Rommet er lys og det er blomstertapet på veggen.

7 Farger / Nyanser vi anbefaler for Stellebordet:

1. Hvit / off-white – Gir følelse av pleie, renhet og omsorg.

2. Lyseblå / pastellblå / dus blå – ro, harmoni og tanker

3. Naturlig grønn / mint grønn / dus grønn – friskhet, håp og indre glede

4. Beige / brun / trefarge – trygghet, hjem og kjærlighet

5. Lavendel / lilla – inspirere, gir indre styrke og beroliger

6. Lyserosa / pastellrosa / dus rosa – dette er en veldig omtenksom, intuitiv og snill farge.

7. Gul i en varm nyanse – som solen, gir en positiv energi.

Velg gjerne to hovedfarger og supplere med 2-3 farger på detaljene rundt.

Farger du bør droppe når du innreder stelleplassen er veldig knalle «action» farger, litt aggressive:

Dette er blant annet Sterke/kalde rød- og knalloransje. Dette er farger som utstråler en ivrig handlingskraft, altså oppmuntrer til aktivitet. Litt uheldig om målet er å få babyen til å ligge rolig under bleieskift.by

Ha Stelleplass klar 2-3 uker før termin.

Hvitt stellebord organisert med stellekurv i naturlig maisskall og matchende oppbevaringskurver

Stelleplass er en av de få tingene du med 100% sikkerhet vet at du kommer til å trenge. Alle barn er forskjellige, men gulp, tiss og bæsj i kombinasjon med litt svak kommuniseringsevne, har de tilfelles.

Stelleplass er også en av de få stedene i et hjem med nyfødt baby, hvor du kan oppnå litt organisert kaos så lengde du har litt gjennomtenkt organisering.

Har du klart å skape en stelleplass hvor både du og baby trives, vil dette fort kunne bli et sted hvor dere begge vil kunne slappe av og nyte hverandres selskap.

baby ligger og ler under skift oppå en stellepute. En Liewood Stellematte i en kremhvit farge dekorert med ulike, små dyr i forskjellige jordfarger: brunbjørn, ekkorn, grevling, kanin, hund mm.

6 Stellebord Tips fra egen erfaring.

6 tips fra egen erfaring som spedbarnsforeldre. Du får selv velge hva du tror du behøver, og du kan alltids supplere med ting etter hvert som du opplever at “dette rådet skulle jeg hørt på”. ( Slik som vi opplevde med søppelbøtte, se tips 4. )

1. Grønn plante eller din favorittblomst i nærheten.

Stellebord innredet inne på et bad ved siden av dusjen. Fargene på innredningen er hvit / kremhvit med innslag av naturlig tre og grønn. Hvit stellematte står oppå en trebenk, knagger i tre henger ved siden av og over stellematte er det hengt en kurv-hylle med en grønn klatreplante.

Grønn plante, eller en fin blomst stående på siden eller over, gir en frisk og behagelig følelse. Spesielt om du ikke har stellebenk hvor du kan se ut av et vindu mens du holder på.

2. På Stell Sitronsåpe!

kosedyr Økologisk bomull riley

På Stell Sitronsåpe anbefaler vi deg å Ha tilgjengelig, til enhver tid. Denne vidunder såpen reddet ganske mange lyse babyplagg fra den gule babybæsjen.

På Stell Såpe er 100% Naturlig, miljøvennlig, økologisk og skånsom både mot hud og alt av tekstiler. En såpe du kan bruke til alt. Like god håndsåpe som det er vaskemiddel.

I tillegg til stellebenk, anbefaler vi deg å alltid ha et lite stykke På Stell Sitronsåpe i din Stelleveske. Igjen, spesielt den gule babybæsj perioden. Spesielt på lyse og naturlige babyklær er det greit å få den bort fortest mulig.

3. Noe å henge babyhåndkle og brukte babyklær som ikke trengs å vaskes enda.

Cam-cam-copenhagen-stellebord-stellematte-oppbevaringskurv-lierre

Kroker eller et stativ for å henge opp babyhåndkle og andre fuktige plagg. Spesielt om du har en partner som gjerne lar ting bare bli liggende om det ikke er en knagg lett tilgjengelig. Opphengte ting kan gjerne brukes igjen.

Har du ikke mulighet for knagg eller et stativ, kan en stol kanskje være tingen? Stolens rygg-ramme kan brukes som klesstativ. På selve sittedelen kan du sette en fin plante eller noe praktisk som søppelbøtte, skittentøyskurv etc.

4. Søppelbøtte

Søppelkasse rett ved stellebenken. Viktig med tanke på bleier og det å holde det ryddig.

Det hadde jeg glemt til å begynne med. Liten Søppelkassen med pedal ble en god investering etter noen uker med å plukke opp bleier fra mange rare steder i huset som aldri fant frem til søppeldunken på kjøkkenet.

5. Baby Underholdning

Baby som ligger godt og stirrer opp på en uro med små dinosaurer i ulike farger., som henger over hodet.

Uro, rangle eller en annen type leke som vekker interesse. Spesielt i tiden hvor baby begynner å snu seg. Det kan fort bli kjedelig å bare ligge der når man har lyst til å se og oppleve ting.

Et annet tips som fungerer på nysgjerrige små, er å ha gulpekluter, håndkle etc. dekorert i motiver dere kan snakke om. Hva er dette? Hva gjør bjørnen? Hva heter dette dyret?

layette-Swaddle-svopeteppe-120x120-cm-woods

Et av våre favorittmerker med tanke på stell og pleie interiør er Layette. Og det nettopp for sine håndmalte malerier av dyr og natur. Her er det virkelig mye å peke på og snakke om!

6. Skittenstøyskurv i nærheten av stellematte

På bilde over, ser du en pult som er blitt forvandlet til en stellebenk. Smart gjenbruk av møbler man allerede har i huset! En pult gir plass til skittentøyskurv under.

Pult, kommode, vaskemaskin eller innkjøpt stellebord, gjør plass til skittentøyskurv. Under eller ved siden av, den trengs!

Kos deg!

Det å innrede stellebenken var for meg, Magdalena, Spedbarnsmamma og stolt eier av den første Miljøfyrtårn sertifiserte babybutikken på nett OhDearBaby.no, en fin ting å holde på med mens jeg gikk gravid. Kreativ meditasjon, som fikk meg på tankene om alt det fine som ventet.

Etter at du har lest mine tips, anbefaler jeg deg å sette i gang med et hyggelig innredningsprosjekt av stellebenk. Gå inn på Pinterest eller andre steder på nett og bli inspirert av farger og mønstre. Og sett i gang!

Er du allerede der, og det er slik du kom over denne artikkelen. Kos deg! Det å innrede en stellebenk første gang, det er gøy og samtidig litt nervepirrende. Det at du faktisk venter baby, føles enda mer virkelig!

Ellers vil jeg bare si, vær litt egoistisk når det kommer til fritiden din nå. For denne tiden hvor du faktisk hovedsakelig kan tenke på deg selv er snart over, i alle fall for en liten stund. Samtidig er det den beste tiden med uendelige smågleder som venter deg, en uendelig kjærlighet.

Klemmer fra meg, Magdalena og resten av vår lille OhDearBaby- familie <3