Slik gjør du vogn og baby klar for vinter og minusgrader – 3 Life Hacks!

Grå barnevogn med grå Easygrow Nature vognpose oppi og grå Easygrow Håndmuffer festet til håndtaket står ute på vinteren. På håndtaket er det festet en koppholder med en termokopp oppi. Toppen av luen til en baby som sover stikker opp fra vognpose. Vognen står ute på en vei foran et hus. Det er mye snø, men solen skinner.

Bli med og gjør klar din vogn, og baby, for trilleturer og soving ute i “Winter Wonderland”. Dette er gode tips å få med seg, spesielt når gradestokker bikker minus 5 ❄️

Mange angir -10 grader som grensen for trilletur med nyfødt og spedbarn. Dette tror jeg er en “regel” vi på Sør- og Østlandet kanskje kan leve med. Men hva med de i Nord? Og nei, jeg oppfordrer deg ikke til å la baby sove ute i vogn i minus 15. Men det å ta seg en rask trilletur bort til butikk eller for å få litt frisk luft.

Uansett, det er ikke denne diskusjonen jeg nå skal ta for meg. Nå er det snakk om hvordan du faktisk kan tilrettelegge for at din baby har det godt liggende i vogn i minusgrader. Uansett om det er snakk om -5 eller -15 grader.

Få med deg “mine” 3 Life Hacks! Jeg fødte selv på vinteren. Og etter det sendte jeg av gårde Vivienne på naturbarnehage hvor de sov ute i vogn. Også på vinteren. Med hånden på hjerte kan jeg si at triksene jeg deler her, er triks jeg personlig benyttet meg av.

Varm Vognpose tilpasset vinter

En selvfølge. Varm vinterpose er et must for alle.

Det finnes mange gode modeller der ute. Voksi og Easygrow bl.a. som begge er Norske merker startet opp av mammaer med baby som vokste opp her til lands. De vet godt hva som trengs!

Vognpose VInter sammenligning av ulike modeller fra Voksi, Easygrow og Binibamba. En tabell som kort oppsumerer alle funksjonene til hver vognpose.

Se Vinterpose Guide om du ønsker å sammenligne de ulike vinterpose-modeller fra Voksi og Easygrow, om du er usikker på hvilken du bør velge.

3 hovedregler å tenke på ved valg av dunpose:

1. Jo høyere Dun andel, jo varmere er en dunpose.

2. Glidelås er det “svake” punktet mtp isolering – En glidelås isolerer bedre enn to glidelåser.

3. Gjennomgående sømmer skaper kuldebroer.

Lammeskinn til vogn

Å bruke lammeskinn til vogn er et must på kalde dager. Undersiden på en vognbag, eller setet, blir iskald. På samme måte som en benk ute blir iskald. Du trenger et ligge- / sitteunderlag!

Selv om du har en vognpose som kommer med ull i ryggen, er ikke dette nok på de kaldeste dagene. Dette ull-innlegget er som regel en form for ullfleece eller ullfilt. Når det kommer til dens evne til å isolere fra et kaldt underlag, kan ikke det sammenlignes med et ordentlig lammeskinn.

Svart Voksi Vognpose Urban med et lammeskinn til vogn i dalmatiner mønster plassert på innsiden. Vognposen er montert oppi en grå barnevogn som står inne i en gang.
Voksi Urban med Binibamba lammeskinn

Lammeskinn gir absolutt den beste isoleringen fra et kaldt underlag. Samtidig er det jo både deilig å ligge på, og har vist å fremme bedre søvn! Så ærlig, jeg tror ikke det finnes et vegansk underlag til vogn som kan måle seg med ordentlig saueskinn. For deg som likevel ikke ønsker å bruke ull og saueskinn, anbefaler jeg å kjøpe et liggeunderlag og klippe det til. Har dessuten og hørt at granbar isolerer godt 😜.

Har du en liten baby med god plass på innsiden av vognposen, anbefaler jeg deg å putte lammeskinn til vogn på innsiden av din vognpose. Ikke under den. (Se Life Hack #2 lenger ned!).

En annen ting verdt å vite, er at lammeskinn kan du bruke uansett årstid.

Ja! Lammeskinn isolerer fra kulde og varmer når omgivelsene krever å gi baby ekstra varme. Men, lammeskinn har også en fantastisk evne til å virke sval og motvirke overoppheting når varmt. Her må det nevnes at lammeskinn i vogn bør være nokså kortklipt. Mellom 2 og 5 cm. Er ullfibrene for lange, vil de flates ned og luften vil ikke få sirkulert i like stor grad.

Ullteppe i ullfleece eller strikket i tett og tungt ullgarn

På de kaldeste dager, bruk et babyteppe i ull over vognposen igjen. Dette vil isolerer ytterstoffet på vognposen fra å bli kaldt. Pakk det godt rundt vognposen.

Babyteppe vil dessuten dekke til det svake punktet på vognposen, glidelåsen. Du kan legge babyteppe på innsiden av vognposen. Men når temperaturen nærmer seg -10 grader, anbefaler jeg å bruke teppet ytterst.

Barnevogn med vognpose og en beige ullteppe tettpakket rundt der igjen. Tips når baby skal sove i vogn i minusgrader.
Engel Natur ullteppe 80×100

Har du en vognpose med glidelås på sidene, slik som Voksi Urban, pass på å få dekt glidelåsene på hver side.

Jeg anbefaler å gå for et babyteppe i varm ullfleece, eventuelt et ullpledd strikket i tett og “tungt” garn. Slik at teppet faktisk kan pakke litt inn og ikke blåser av gårde.

Slik som vognbaggens underlag blir iskaldt, gjelder det samme for sidene. Dette er enda en grunn til å ha et ullteppe som beskytter fra sidene.

Liten baby som ikke fyller sin vognpose helt? – Fyll opp i bunn

Vognpose bør fylles godt i bunn. Tomrom på innsiden blir kaldt. Lar du en vognpose bli liggende ute, uten baby oppi, skjønner du tanken. Den vil være iskald på innsiden.

Med en liten baby som er mye kortere en posen, må bunnen fylles godt. Mange bruker ullteppe og stapper det oppi posen. Et annet triks for deg som har kjøpt en vognpose med forlenger; la den bli liggende igjen! Dette er mitt neste punkt 👉 Life Hack #1!

Dame fyller en vognpose med ullpledd i fotenden. Vognposen har også et lammeskinn på innsiden av seg. Stroppene på barnevognen er tredd igjennom lammeskinn og vognposen.

Vognpose med forlenger? La forlengerdelen bli i bunn!

💡 Life Hack #1

Dette er et triks jeg ikke forstår hvorfor ikke er mer kjent! Helt genialt.

Kjøper du en vognpose med forlenger, får du en ekstra bunn pakket neddi posen. La den bli liggende igjen den første tiden!

Dame fyller Voksi urban vognpose med forlenger delen ned i fotenden. Dette gjør at vognposen blir kortere og mer isolerende om vognposen skal brukes med nyfødt baby.

OBS. Voksi Urban skiller seg litt ut. I Urban er forlengeren en hel ekstra topp. Usikker på om trikset fungerer med denne. Men som du ser fra bildene over, har jeg fått rullet forlengerdelen og fått den fint oppi. Men ikke fått prøvd i kombinasjon med en liten baby. Har du Urban, gi meg beskjed om det funket 😊.

Som jeg skrev om litt lenger opp; fyller ikke baby posen ordentlig, vil luften i tomrommet i fotenden fort bli veldig kald. Har faktisk fått flere spørsmål fra foreldre som har kjøpt vognpose som lurer på om det er noe galt. Fordi vognposen er iskald i enden, selv når baby ligger oppi. Grunnen er at baby er “for liten” til å fylle posen. Fyll opp enden!

Bruk Varmeelement for å gjøre vognposen klar til baby.

💡 Life Hack #2

På samme måte som at det er deilig å hoppe inn i en forvarmet bil, er det deilig for baby å “hoppe” inn i en forvarmet vognpose. Dette er jo hovedsakelig nødvendig om du har vogn og vognpose stående utendørs eller i en kald gang. F.eks i barnehage.

Dette er faktisk et triks jeg lærte meg da jeg jobbet i barnehage. ( Ja, før jeg startet OhdearBaby.no, var det barnehagetante jeg var 😊). Her ble foreldre bedt om å ta med seg varmeelementer på morgningen, som ble liggende oppi vognposen ute. Slik at vognposen var perfekt varm til sove-tid litt senere på formiddagen.

Putt lammeskinn til vogn oppi selve vognposen – Life Hack #3

💡 Life Hack #3

dame står og monterer hvitt lammeskinn til vogn på innsiden av en svart voksi vognpose. Barnevognen er grå. Vognen står inne i en gang med bambus vegg.

De fleste bruker å ha lammeskinn montert fast på undersiden av vognposen. Men er det god plass på innsiden, er det mye smartere å ha den på innsiden. Da får baby det ekstra godt!

Jeg kan ikke få sagt det nok. Ull er gull. Dette blir støttet fra fagfolk og studier . På innsiden av vognposen kan lammeskinn få bidra til å gi baby den perfekte temperaturen. Oppå det igjen, viser studier at det å sove på ull fremmer bedre søvnkvalitet.

Hvordan kle baby i vogn på vinter-tid?

For det første, husk lagvis prinsippet. Heller flere tynne lag, enn få, for tykke klær.

Så må jeg si, husk at alle babyer er forskjellige. Til og begynne med vil du mest sannsynlig være veldig usikker på om du har kledd baby med nok eller for mye klær. Dette tror jeg alle nybakte foreldre opplever.

Kjenn etter på temperaturen til din lille nokså ofte de første to-tre ukene. Du vil fort lære hva som trengs av klær for din baby. Og du vil lære deg å kjenne igjen hvordan din baby oppfører seg når hen opplever det for varmt eller for kaldt.

Baby sover i en beige vognpose av typen Easygrow Nature. Baby er kledd i en beige balaclava med ører strikket i ull og en brun ulldress. Under baby ser vi et lammeskinn som er plassert oppi vognposen. Easygrow nature vognpose har fuskepels rundt hetten.

Mine beste tips for påkledning

Ullklær innerst, ikke bomull – Ull har en unik evne til å isolere og å temperaturregulere. En annen ting, ull varmert selv i fuktig tilstand. Noe som er viktig i det du har kledd baby litt for godt å må ta av et lag. Ull vil fremdeles varme selv fuktig, bomull vil føles kaldt.

Balaclava lue i ull – Balaclava lue dekker ører, panne og hals godt, uten risiko far at den sklir av gårde. Ullue med knyting er ok det og, men vil absolutt ikke beskytte like godt fra alle kanter. Knyting kan dessuten oppleves mer ubehagelig under haken.

Ulldress i ullfleece – Over ullundertøyet, brukte jeg personlig en ulldress i tykk ullfleece. Denne bodde Vivienne i store deler av Vinteren. Egentlig både ute og inne. Er jo et perfekt plagg for nyfødt og spedbarn!

Personlig var det Cosilana og Engel Natur ulldress i ullfleece vi har holdt oss til. Da disse er laget av ubehandlet, økologisk ull. Men du finner også andre gode alternativer. Joha ulldress og Lillelam dress er veldig popuilære!

For nyfødt og spedbarn som ikke skal ut av vognen, anbefaler jeg ekstra ullklær under ulldressen isteden for en vinterdress over. En varm vognpose er jo vindtett, jeg tenker heller da at det må være deiligere med ekstra ull. Og det synes Vivienne også til å trives med i alle fall.

Vi brukte hjemmestrikka ullgenser og ullbukse, samt HVID ullklær strikket i nokså tykk Merinoull.

Vindtett Vogndress, for baby som skal ut av vogn – Når baby blir stor nok til å utforske vinteren litt utenfor vognposen, må baby kles i en vinterdress over ulldressen igjen. Her er det mange gode modeller. Reima Vinterdress Gotland ble kåret til Best i Test Vinterdress Baby 2023.

Personlig var det Wheat vinterdress Vivienne hadde, og vi var absolutt godt fornøyd med den. Ingen ting å klage på her!

Varme votter – For de aller minste, er det fint med ullvotter i ullfleece. Fint åp ha en snor hengene mellom vottene slik at de aldri blir borte. For større små som skal ut å oppleve snøen utenfor vognen, må du gå over til mer vindtette votter.

Ulltøfler eller Overtrekksko – Å kle baby som ikke klarer å gå, i sko, er unødvendig. La foten få frihet til å forme seg naturlig (selvfølgelig med mindre du ikke har fått beskjed av lege om bruk av spesialsko)

Slik som med votter, gikk jeg for ulltøfler til å begynne med. Så gikk jeg over til baby-booties, eller overtrekksko som det og kalles. Disse er varme, vindtette og har en god ansiskli såle. Perfekt for krabbing i snøen!

Har du en baby som er allergisk mot lanolin (ull), kan du dessverre ikke bruke ull. Noen tåler likevel bambull; babyklær med bambus innerst mot huden og ull ytterst. Tåler din baby bambull, vil hen også mest sannsynligvis tåle ulldress så lenge det er et lag med noe annet mellom. Kan din baby ikke være i kontakt med ull i det hele tatt, velg fleecedress istedenfor ulldress. Og bomull eller silke innerst. Det absolutt viktigste mtp det innerste plagget, er at det er av et naturlig tekstil.

Atopisk eksem og bruk av ullklær? Mange har tidligere trodd at ull ikke er bra mot atopisk eksem. Nye studier av Merinoull derimot, viser det motsatte. At Merinoull er gunstig å bruke i ved eksem. (Selvfølgelig ikke om eksemen kommer av ull-allergi ). Det eneste jeg ville sagd her, for atopisk eksem ville jeg nok holdt meg mest mulig til ullklær av naturlig og økologisk kvalitet. Slik ull finner du bl.a med Engel Natur, Cosilana og HVID.

Hvordan kontrollere temperaturen på baby ute?

Når du skal kontrollere temperaturen, kjenn etter bak i nakken og ryggen. Det skal være behagelig varmt, ikke for varmt og fuktig. Om dette er tilfellet, er baby kledd for godt.

Ikke kjenn kun etter på babyens hender og føtter.. Et spedbarn kan ofte ha kalde hender eller føtter selv om kroppstemperaturen egentlig er perfekt.

En annen ting. Husk å kjenne etter når dine hender er behagelige varme. Er du iskald på hendene, vil selv en altfor varm baby kjennes ok ut. Håndmuffer er gull å ha på trilletur!

Som jeg skrev over. De første to-tre ukene, vil du sikkert måtte kjenne etter litt ofte. Det er helt normalt å være usikker. Fort vil du lære deg å kjenne din lille, og vite når alt er perfekt.

En annen ting som er viktig å huske på; kle av din lille når dere går inn i butikker etc. Baby er ikke født med samme evne til å regulere temperaturen, dette er dermed mye større sjans for overoppheting enn for deg.