Vinterdress til barnehage – 10 ting å se etter for å dømme om den er bra.

vinterdress gotland vanntett varm, isolering 20°c reimatec

Er du på utkikk etter en ny Vinterdress til barnehage og lek ute i snøen, anbefaler vi deg å se til at disse 10 tingene er på plass.

  1. Vanntett – anbefales med vannsøyle 5.000-10.000.
  2. Godt pustende, 5.000 gr/m2/24 eller mer for aktive barn
  3. God Isolering – Anbefalt med teknisk, da denne er godt varm, men lett i vekt.
  4. Slitesterkt ytterstoff – 30 000 Martindale / Gnidninger eller mer.
  5. Ingen Dinglete detaljer – ingen snorer!
  6. Design som gir bevegelsesfrihet.
  7. Viktige detaljer: refleks, fotstropper, gode mansjetter, rompevarmer (for de minste)
  8. Rom for vekst og flere lag.
  9. Er enkel i påkledning
  10. Vaskbar – tåler maskinvask

På OhDearBaby.no har vi valgt å tilby Reima vinterdress, Wheat Vinterdress og Konges Sløjd SnowSuit. Dette er alle Vinterdresser med teknisk isolering tilpasset Nordisk Vinter og ytterstoff tilpasset et svingete vær. Fra våt og tung snø, og sludd, til puddersnø i kulden.

1. Vanntett Vinterdress

Personlig anbefaling er å velge en vanntett vinterdress. Ikke bare vannavstøtende. Spesielt om du ikke bor helt Nord i landet, er det jo ofte perioder med sludd og våt snø. Stol ikke på at det står “vanntett” i beskrivelsen, kontroller vinterdressens vannsøylen. Den bør være på 5000mm.

Vannsøyle
mindre enn 5000mmTåler kun litt lett regn. Tåler ikke det å sitte på vått underlag.
5000mmTåler vanlig regn i kort periode, men ikke å sitte på våt snø.
8000mmTåler regn, og noe lek i våt snø.
10 000mmTåler mye regn, og lek i våt snø.
Det skal nevnes, at bortsett fra olje-regntøy, er ingen ting 100% vanntett når det kommer til å sitte på vått underlag i lang tid. Alt av yttertøy som puster, vil lekke vann over tid. Uansett vannsøyle 10.000 eller 30.000.

Hvorfor vi mener det er viktig å kontrollere vannsøylen, er at en kan kalle en vinterdress vanntett, selv om vannsøylen bare er 3000mm. Dette mener vi er for lavt, spesielt med tanke på små barn som gjerne sitter på rompa, knær osv.

Siden en vinterdress ikke brukes i øs, pøs regnvær, skulle det egentlig holdt med en vannsøyle på 5000… Men så er det jo det å sitte og leke i våt snø. Dermed vil vi anbefale deg en vanntett vinterdress med 8.000 til 10.000mm vannsøyle.

Våre vinterdresser; Reima parkdress, Wheat vinterdress og Konges Sløjd Snowsuit er kjent for å beskytte godt fra våte stumper og knær. Alle har en vanntetthet på 10.000mm.

2. Pusteevne tilpasset barn i aktivitet og lek.

En god vinterdress bør være pustende. Dette for å forhindre at barnet blir vått og dermed kaldt på grunn av dampen fra kroppen som stenges på innsiden av klærne. Pusteevnen, evnen til å transportere fuktighet fra innsiden og ut, opplyses alltid som gr/m2/24. Forteller hvor mye fuktighet vinterdressen klarer å skille fra kropp til utsiden i løpet av 24timer.

For en vinterdress til barnehage, anbefaler vi deg å velge vinterdress med pusteevne på mellom 5.000 og 10.000 gr/m2/24.

Jo høyere tallet er, desto bedre er pusteevnen. Men, høy pusteevne vil igjen ha dårligere isoleringsevne når aktiviteten ikke er høy. En pusteevne på mellom 5.000 og 10.000 er fint å velge. Det gir tilstrekkelig ventilasjon for å unngå at barnet blir klamt og svett under aktiv lek, samtidig vil den kunne isolere godt selv i tiden hvor leken er mindre aktiv. Velger du en vinterdress med for høy pusteevne, kan den fort ha en litt for dårlig isolasjonsevne.

Generelt vil du finne at vinterdresser for barn, ofte vil ha en verdi mellom 5 000 og 15 000 g/m²/24h. For barn 0-3år vil vi likevel si at 15.000 blir for mye. Det kan du heller begynne å tenke på når det er snakk om en vinterdress til aktive skiturer osv.

3. Vinterdress med teknisk isolering – Varm, men lett i vekt.

Skal du kjøpe ny vinterdress til barn, vil du mest sannsynligvis finne en eller annen form for teknisk isolering. Høy isolasjonsevne, bør være på minst -15, gjerne -25 for deg som bor Nord i landet, men lett i vekt.

Ta en kjapp titt på hvilken type isolering det er i din valgte vinterdress. Du vil finne at noen produsenter oppgir eksakt hvilken isolering de bruker, mens andre oppgir kun dens isolerende evne.

Så lenge en av de to tingene er nevnt, vet du at du får en vinterdress som faktisk er god og varm, og ikke bare er fylt med noe billig fyll som virker varmt, men ikke er det. Er isolasjonsevnen oppgitt, og produsenten er Europeisk, kan du stole på at dette er testet og kontrollert.

Reima og WHEAT tester og kontrollerer alle sine vinterdress-modeller. Og deretter merker produktene med det. Utrolig lett å ha med å gjøre for oss foreldre. Konges Sløjd har kanskje litt å lære her. Men du kan stole på at Konges Sløjd Vinterdress er god den og. De bruker THERMOLITE® fyll. Skulle bare ønsket at de oppga isoleringsevnen for å gjøre det lettere for deg og meg.

4. Slitesterkt ytterstoff som er kontrollert for sin styrke.

Er det en ting som en vinterdress for småbarn bør tåle godt, er det slitasje mot stoffet. Fra krabbing til klatring opp en sklie og trapper. Her er det snakk om et ytterstoff som må tåle røff behandling.

Slitestyrke i stoff måles med Martindale. Noen produsenter skriver f.eks 30.000 Martindale, mens noen skriver 30.000 gnidninger. Betyr det samme. Vi anbefaler deg og alltid sjekke at stoffet tåler rundt 30.000 gnidninger. Da kan du være sikker på at dressen vil kunne brukes om gjen av yngre søsken, og eventuelt selges videre på finn.

WHEAT vinterdress, har en slitesterke på hele 50.000. Omtales som “Commercial Heavy Duty”. Denne vil mest sannsynligvis kunne brukes i 6 år uten at utterstoffet blir sitt og får hull på knærne. Reima vinterdress har 30.000 som er veldig bra det og. Omtales som “Heavy Duty”. Mest sannsynligvis vil denne i likhet med WHEAT vinterdress kunne brukes i 6-7 sesonger uten noe særlig spor av slitasje.

Hva er Martindale Test?

Martindale Test er en internasjonalt anerkjent friksjonstest som tester stoffets holdbarhet i henhold til slitestyrke. Her blir stoffet utsatt for gnidning med 5 ulike typer materialer, heriblant sandpapir. Testen stoppes og resultatet settes når det oppstår to trådbrudd i stoffet.

Reima vinterdress f.eks, som har en Martindale på 30 000,er en parkdress med ytterstoff som har blitt testet for å tåle mer enn 30.000 gnidninger med sandpapir før det begynner å bli hull.

5. Vinterdress uten dinglete detaljer – viktig!

Se til at du kjøper vinterdrss som kun er utstyrt med glidelås, trykknapper og/eller borrelås. En vinterdress til små barn skal ikke ha noe snorer eller andre dinglete detaljer. Dette er viktig med tanke på sikkerhet. Unngå alt som kan sette seg fast i noe eller bli dratt etter.

I de fleste barnehager vil du mest sannsynligvis få beskjed om dette.

Vi vil også nevne at det sikreste er alltids en vinterdress med hette som er avtagbar med trykknapper. Det er jo liten sjanse for at det vil melde seg et behov for at hetten river seg løs, men det er jo en ekstra trygghet. Det å vite at om hetten setter seg fast i noe, eller noen river hard i hetten, så vil den rive seg løs fra resten.

6. Behagelig passform som lar barn være barn.

Velg en dress som gir nok bevegelsesfrihet, slik at barnet kan leke og utforske komfortabelt. Selvfølgelig er det og viktig med design som stenger godt for snø og sur vind. For små barn som tilbringer mye av tiden sittende mens de leker, se til at vinterdressen kommer med ekstra rompevarmer.

Når det kommer til bevegelsesfrihet, er en viktig, liten detalj at overdel har oppsamling med strikk i ryggen. En viktig del av en god vinterdress for de minste. Denne strikken gjør at vinterdressen kan ha en lang overdel slik at krabbing og det å henge etter armene er mulig, uten at skritt eller skulderparti opplever det som for stramt. Samtidig vil denne oppstrammingen samle opp den lange overdelen, i det barnet står vanlig og går. Dermed kan det løpes og gås uten at det føles hengete og tungt mellom benene.

7. Bra Vinterdress til barnehage bør ha:

Refleks – Reflekser bør være synelige bakfra, forfra og fra begge sider. Kommer ikke vinterdressen med dette, kan du kjøpe en refleksvest å kle barnet når mørket kommer.

Brede og elastiske mansjetter – Mansjetter som stopper snø og kulde, og som enkelt kan tres inn i under votter. Elastisk, innside-mansjetter gir dessuten ekstra varme rundt håndledd.

Ankler med strikk og avtagbar, justerbare fotstropper – Holder skoene på plass og snøen utenfor. Det at stroppene kan justeres i lengden er viktig, barn vokser fort. Det at de er avtagbare, gjør at de også er utskiftsbare. Har du en vinterdress med avtagbare fotstropper som ryker, er det bare å kontakte din Vinterdress-produsent eller butikken du kjøpte vinterdressen på, så får du tilsendt en ny en.

Stormklaff over og/eller under glidelåsen – Isolerer det svakeste punktet “glidelåsen”. Reima Vinterdress Gotland har stormklaff både over og under glidelåsen på brystpartiet. Ellers

Avtagbar hette – Vinterdress med hette er viktig for de kaldeste dagene, Og som vi nevnte over, avtagbar hette på trykknapper er det tryggeste valget da den river seg løs om barnet setter seg fast / noen river i hetten.

8. Vinterdress barn bør være romslig og ha 6cm voksemargin.

Husk at det skal være plass til lag-på-lag prinsippet. Ull innerst og fleece eller ullfleece som mellomlag. Du ønsker ikke at ting skal være for stramt. Spesielt i skulderpartiet, og mellom benene. Dette vil kunne ha en negativ effekt igjen på barnets muligheter for fri bevegelse.

Føles krabbing, klatring osv tung og ubehagelig, vil barnet mest sannsynligvis finne noe å gjøre som ikke føles ubehagelig. Dermed kan viktige motoriske-ferdigheter få en brems i utviklingen.

Når det kommer til voksemargin på 6cm, sier vi dette for at en vinterdress du kjøper, skal kunne vare hele vintersesongen. Barn i alderen 1 til 2 år vokser ca 12,5 cm i året. Barn 2 til 4 år, vokser ca 7cm i året. En 6cm voksemargin vil derfor være nok i de fleste tilfeller.

Når du kjøper en vinterdress, se til at den er lang nok. Kjedelig å ende opp med en vinterdress du kjøpte i november, som er for kort i slutten av januar. Produsenten skal opplyse om det er voksemargin beregnet eller ikke.

Reima vinterdress og WHEAT kommer med voksemargin.

Kjøper du en WHEAT eller Reima vinterdress, er voksemargin på ca 6cm beregnet inn. Slik at vinterdressen skal passe hele vintersesongen. Det vil si at Reima vinterdress i størrelse 92, er faktisk 98cm lang. Det anbefales derfor ikke å gå opp en størrelse, med mindre du ikke opplever at ditt barn vokser utrolig fort. Altfor stor dress, vil igjen ha en negativ effekt til barnets mulighet for fri lek. Det vil føles tung og irriterende.

9. Vinterdress barn kan enkelt mestre å ta på seg selv

Tenk på hvor enkelt det er å kle på og av barnet. For barnehagebarn i aderes 2år+ anbefaler vi vinterdress med en, sentrert glidelås. Ikke to glidelåser for eksempel. To glidelåser er gull mtp baby vinterdress, da det går å lufte godt når baby sitter i vogn ut og inn av butikken. Men for litt større små, som er klar til å lære seg å kle seg selv, blir dette fort mye mer tungvint.

10. Vinterdress må tåle vaskemaskin.

Dette er nok på plass hos de aller fleste produsenter av vinterdress til barn. Men sikkert greit å dobbeltsjekke. Veldig kjedelig å ende med en vinterdress som må på renseri osv. Vinterdress skal og vil bli skitten et par ganger i løpet av sesongen.

I vårt utvalg av vinterdress, finner du kun Skandinaviske merker:

Reima vinterdress, Wheat Vinterdress og Konges Sløjd. Det vil si Vinterdress til barn tilpasset Nordisk vinter. Konges Sløjd og Reima opererer med isolasjon på -20 grader, WHEAT med -25. Alle er tekniske, gode og lette i vekt. Men husk, uansett isolasjonsevne lag-på-lag prinsippet. Anbefales med ull innerst, så tykk ull, ullfleece eller fleece som mellomlag.